BEOGRAD – Povereniku za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti podneto je oko 76.000 žalbi u proteklih 15 godina, od čega je rešeno blizu 73.000 predmeta, rečeno je danas na obeležavanju jubileja te institucije uspostavljene 2004. godine.

Zamenica Poverenika Stanojla Mandić ocenila je da je broj žalbi i obraćanja Povereniku dokazuje da je ta institucija stekla poverenje građana Srbije i izgradila potencijal da štiti ljudska prava.

Podsetila je da je institucija Poverenika ustanovljena 2004. godine kada je donet Zakon o slobodnom pristupu informacijama i dodala da Poverenik, kao jedna od prvih nezavisnih institucija u Srbiji, prvih godina nije bio prepoznat u sistemu državne vlasti.

””Nije nas bilo u propisima o budžetu, državnim službenicima, poslovanju. Sam Zakon o pristupu informacijama nije bio proizvod visoke demokratske svesti o potrebi takvog akta i želje da se zaštite ljudska prava, koliko ispunjenje formalne obaveze članstva u Savetu Evrope””, navela je Mandić i dodala da je delovanje Poverenika prošireno 2008.godine donošenjem Zakona o zaštiti podataka.

Izrazila je zabrinutost što je, kako je rekla, javnost sve češće uskraćena za informacije o investicijama, važnim državnim poslovima i raspologanju javnim novcem, kao i time što se odluke Poverenika sve čescće ne sprovode.

””Taj procenat je dostigao čak 30 odsto. Moramo učiniti značajne napore da takvo stanje popravimo””, rekla je Mandić.

Podsetila je da je pre pet meseci prestao mandat Rodoljubu Šabiću i da još uvek nije izabran novi Poverenik i izrazila očekivanje da će taj proces biti što pre okončan, kao i da će biti transparentan.

Navela je da je za Poverenika veliki izazov predstavlja najavljena izmena Zakona o slobodnom pristupu informacijama, kao i primena novog Zakona o zaštiti podataka, ali i za one koji taj zakon treba da primenjuju, i za državne organe i za privredu. 

””Nadamo se da će nadležni uvažiti naš apel da je nužno doraditi Zakon o zaštiti podataka i da ćemo naći kompromisno rešenje””, rekla je Mandić.

Pročitala je i pismo Šabića koji je nekadasnsjim saradnicima poželeo uspeh u radu i izrazio zadovoljstvo što, kako je naveo, dosledno istrajavaju na principu zakonitosti u svom delovanju i ne podležu nikakvim pritiscima.

Generalni sekretar Poverenika Marinko Radić naglasio je da je ta institucija rešila 95 odsto prijavljenih predmeta od svog uspostavljanja i da rad Poverenika podleže stručnoj proveri Upravnog suda.

Radić je naveo da je od 979 rešenih tužbi protiv akata Poverenika samo 4,4 odsto negativno ocenjeno što je, kako kaže, potvrda dobrog, stručnog i kontinuiranog rada te institucije.

Na svečanosti u Klubu poslanika, kojoj su prisustvovali predstavnici civilnog sektora i diplomatskog kora, predstavljena je i monografija o 15 godina rada Poverenika u Srbiji.

Tanjug