NOVI PAZAR – Predsednik Izvršnog odbora Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV) Hasim Mekić rekao je danas da su predstavnici BNV poslali Evropskoj uniji, OEBS-u i Savetu Evrope zahtev za uspostavljanje specijalnog statusa za Sandžak, kao modela za rešavanje bošnjačkog i sandžačkog pitanja.Mekić je na konferenciji za novinare rekao da specijalni status predstavlja projekat od šireg medjunarodnog značaja u procesu evropskih i NATO integracija zemalja Zapadnog Balkana.

“Specijalni satus Sandžaka predstavlja efikasno rešenje političkih i teritorijalnih sporova izmedju susednih država i naroda na Balkanu. Republički organi Srbije i Crne Gore više od 100 godina na teritoriji Sandžaka neodgovorno, nelegalno i nelegitimno obavljaju vlast, a srpske oružane snage nad Bošnjacima i Albancima u Sandžaku imaju isključivo represivnu funkciju”, rekao je Mekić.

On je naveo da Bošnjaci ne prihvataju “težak i neizvestan položaj”, te da su im neophodni “efikasni zaštitni mehanizmi i institucije da bi osigurali biološki opstanak i političku egzistenciju u Sandžaku”.

Na pitanje novinara radija Sto plus da pojasni izjavu predsednika BNV Esada Džudža da rešenje za uspostavljanje specijalnog statusa Sandžaka mora biti prihvatljivo za liste Samoopredeljenje i Vakat je, koje čine većinu u Vijeću, Mekić je rekao da platforma i sporazum o saradnji dve liste definišu minimum zaštite nacionalnih prava.

“BNV radi u punom kapacitetu, njegov rad je usmeren na osnovu zakona i akata. Minimum zaštite nacionalnih prava Bošnjaka definisan je platformom u predizbornom procesu i sporazumom o saradnji dve izborne liste, konkretno članom šest”, rekao je Mekić.

BNV je ranije tu inicijativu Izvršnog odbora poslalo državnim organima Srbije i Crne Gore.

Beta