SARAJEVO – Na Vilsonovom šetalištu 3. maja oslikan je prvi 3D pešački prelaz u Sarajevu. No, nepuni mesec nakon toga, ovaj prelaz je izgubio “jednu dimenziju” te sada više nije 3D pešački prelaz.

Naime, prema fotografijama s mesta događaja vidljivo je da je neko prefarbao ovaj prijelaz te je nestala optička iluzija 3D prelaza. Sada je ovaj prelaz u klasičnoj dvodimenzionalnoj varijanti.

Iako se verovalo da je ovaj projekat urađen pod pokroviteljstvom Grada Sarajeva iz Gradske uprave to su u izjavi za Klix.ba negirali. Tako nisu mogli ni odgovoriti na pitanje ko je prefarbao ovaj prelaz.

Treba napomenuti da je Grad Sarajevo u budžetu za 2019. godine planirao sredstva za dizajn i oslikavanje 3D pešačkih prelaza na području grada.

Najavljeno je, naime, da će 3D pešački prelazi biti napravljeni u blizini osnovnih škola i vrtića s ciljem povećanja sigurnosti dece u saobraćaju.

“S obzirom na sve veće gužve na glavnim saobraćajnicama u gradu, posebno onima gde su smeštene javne institucije, neminovna je potreba povećanja nivoa sigurnosti saobraćaja, posebno najranjivijih učesnika u saobraćaju, učenika”, saopštili su ranije.


Klix.ba