MOSKVA – Ruski istraživački novinar Ivan Golunov uhapšen je zbog posedovanja droge, saopštila je danas ruska policija, dok je nezavisni onlajn medij Meduza za koji on radi osudio hapšenje i izrazio sumnje da je novinar uhapšen da bi se sprečile njegove istrage.

Golunov, 36, priveden je juče u centru Moskve jer je u njegovom ruksaku pronadjeno oko četiri grama mefedrona, sintetičke droge, rekao je portparol policije za Frans pres.

Isti izvor je naveo da je policija kasnije u pretresu njegovog stana našla druge kesice sa drogom i jednu vagu. Policija je objavila snimke za koje kaže da su ručno izradjena sredstva za proizvodnju sintetičke droge.

Novinar je osumnjičen za trgovinu drogom, za šta bi mogao da dobije 15 godina zatvora. ;

Golunov je demantovao optužbe. ;

Njegov advokat Dmitrij Djulaj kaže da je njegovog klijenta policija dva puta tukla u pritvoru i da su dugo odbijali da mu daju pristup advokatima. ;Djulaj je rekao da brojni elementi ukazuju da mu je droga podmetnuta.

“Uvereni smo da je Ivan Golunov nevin. Pored toga imamo razlog da verujemo da se Golunov goni zbog njegove novinarske aktivnosti”, saopštila je uprava medijske kuće Meduza, dodajući da je on ; poslednjih meseci dobijao pretnje zbog istrage na kojoj je vodio.

Njegova medijska kuća opisuje Golunova kao najpoznatijeg istraživačkog novinara u Rusiji koji je objavljivao istrage o prevarama firmi za mikrokredite, o krizi otpada u Moskvi, o mafijaškoj podeli poslovanja grobalja i drugim korupcionaškim aferama i proneverama sredstava.

“Profesionalni ugled Ivana Golunova je besprekoran. On je detaljan, pošten i nepristrasan novinar”, navela je uprava Meduze, medijske kuće koja ima sedište u Rigi da bi izbegla kontrolu ruskih vlasti.

Beta AP