PODGORICA – Više državno tužilaštvo u Bijelom Polju podiglo je optužnicu protiv tri dečaka uzrasta od 14 do 16 godina za koje se sumnja da su više meseci sa dva školska druga, mladja od 14 godina, zlostavljali dvanaestogodišnju devojčicu u Beranama, piše Pobjeda.

Tužilaštvo je, kako je saopšteno iz tog organa, podnelo Veću za maloletnike Višeg suda u Bijelom Polju predlog za izricanje krivične sankcije vaspitne mere upućivanje u ustanovu zavodskog tipa.

“Maloletnicima je stavljeno na teret da su počinili krivična dela silovanje, obljuba sa detetom i ucena”, precizirano je iz Višeg državnog tužilaštva.

Tri dečaka su, kako je potvrdjeno iz Višeg suda, i dalje u specijalnoj ustanovi “Ljubović” gde ih je 18. marta privremeno uputila sudija za maloletnike tog suda Vanja Rakonjac.

Dečaci su, kako se sumnja, dvanaestogodišnju djevojčicu mesecima seksualno zlostavljali i ucenjivali eksplicitnim video-snimkom.

Protiv njih je, s obzirom na to da su prema Zakonu o postupanju prema maloletnicima u krivičnom postupku krivično odgovorni, podignuta optužnica i vodiće se sudski postupak.

Protiv dva dečaka koji imaju manje od 14 godina ne može biti podignuta optužnica, odnosno vodjen sudski postupak, zato što prema ovom zakonu nisu krivično odgovorni.

Beta