BEOGRAD – U Čitaonici Fonda umetnosti u Biblioteci grada Beograda, u okviru “Beldocs” čitaonice i projekta AVA VoD, 18. jula biće prikazan dokumentarni film “Ruski detlić” američkog reditelja Čada Grasije, koji otkriva bizarne i do sada javnosti nepoznate podatke u vezi sa događajima koji su prouzrokovali černobiljsku nuklearnu eksploziju 1986. godine. 

O ovoj i drugim nuklearnim katastrofama u popularnim medijima, razgovaraće dr Milan Tomašević iz Etnografskog instituta SANU, dr Marko Pišev sa Filozofskog fakulteta i Igor Stanojević, selektor Beldocsa. 

U središtu priče je Fedor Aleksandrovič koji je sa četiri godine bio izložen otrovnim posledicama černobiljske nuklearne eksplozije i nateran da napusti dom. 

Sada ima 33 godine, živi kao umetnik u Ukrajini, s radioaktivnim stroncijumom u kostima i jedinstvenom opsesijom tom katastrofom koja je promenila svet.

Želi da sazna zašto se ustvari desila ta katastrofa, da li postoji nešto više oko cele te priče, nešto što Sovjetska vlada nije dozvoljavala da dospe u javnost i kako je to povezano sa ogromnom, misterioznom piramidom od čelika koja trune dve milje od mesta katastrofe.

U ovom dokumentarnom trileru zavere Aleksandrovič se vraća u gradove duhova u radioaktivnoj zoni, ne bi li pokušao da nađe odgovore i ne bi li uspeo da odluči da li da rizikuje sopstveni život tako što će ih objaviti, usred rastuće opasnosti ukrajinske revolucije i rata.

“Beldocs čitaonica” se od oktobra 2018. godine realizuje u saradnji sa Bibliotekom grada Beograda i Narodnom bibliotekom Srbije i predstavlja selekciju najboljih svetskih dokumentaraca, uz prateće razgovore sa relevantnim sagovornicima iz sveta umetnosti i javnog života. 

Program se održava u kontekstu promocije inovativnog evropskog projekta AVA VoD, u kome “Beldocs” učestvuje sa 26 partnera iz devet evropskih zemalja sa ciljem da se evropski filmovi učine dostupnim korisnicima biblioteka u raznim evropskim zemljama. Zahvaljujući AVA VoD, prvoj VoD platformi u srpskom bibliotekarstvu, članovi dve biblioteke u Srbiji imaju priliku da besplatno gledaju filmove sa “Beldocs” festivala tokom cele godine i to sa bilo kog uređaja i u multimedijalnim odeljcima biblioteka. 

AVA VoD baza filmova uskoro će biti ažurirana najnovijim dokumentarcima sa ovogodišnjeg “Beldocs”-a.

Tanjug