NOVI SAD – Humanitarna pomoć za Kosovo i Metohiju, u vrednosti od 5,5 miliona dinara, upućena je danas iz magacina Crvenog krsta Novi Sad.

Paketi prehrambenih namirnica, obuće, ćebadi, kućne higijene, hrane upućeni su Eparhiji Raško-prizrenskoj, koja će je koristiti za narodne kuhinje i za višečlane porodice.

“Važan je i trenutak kada konvoj šlepera humnaitarne pomoći kreće ka Kosovu i Metohiji, u vreme kada su privremenih organi kosovske vlasti izazvale krizu na KiM, kada uz barikade i takse pokušavaju da onemoguće snandevanje naših građana”, rekao je predsednik pokrajinske vlade Igor Mirović, koji je danas ispratio konvoj šlepera sa humanitarnom pomoći za KiM.

On je istakao da je bitno da pojedinci i privrednici pomognu srpskom narodu na KiM i dodao da će pokrajinska vlada nastaviti akcije humanitarne pomoći.

Na pitanje novinara da li očekuje da bude sprečen prolazak šlepera na KiM, Mirović je odgovorio odrično, rekavši da ovde nije reč o robi koja može biti prodavana.

“Ja sam optimista, verujem da se to neće desiti, ovo nije za prodaju, već će Eparhija koristiti za narodne kuhinje, za višečlane porodice, reč je o takvoj vrsti robe koja se ne može prodavati, ne vidim način i razlog da bude sprečen njen ulazak na KiM, osim gole mržnje da se ovo zaustavi”, rekao je Mirović.

Sekretar Crvenog krsta Novi Sad Dragan Lazić rekao je da ta organizacija na mesečnom nivou organizuje ovakve akcije humanitarne pomoći za KiM, te da im u tome pomaže Pokrajinska Vlada.

“U avgustu planiramo boravak 50 dece sa KiM, što tradicionalno oranizujemo, a u čemu nam, takođe, pomaže Pikrajinska Vlada”, najavio je Lazić.

Vrednost humanitarne pomoći koja je danas iz Crvenog krsta Novi Sad upućena na KiM je pet i po miliona dinara, a prethodne godine, u maju i junu, poslata je pomoć u vrednosti od oko devet miliona dinara.

Ukupna vrednost humanitarne pomoći od 2017. godine do danas, uključujući i današnju, iznosi oko 26 miliona dinara.