BEOGRAD – Predsednik Francuske Emanuel Makron doputovao je danas popodne u Beograd, u dvodnevnu posetu, kojom, kako se ocenjuje i u srpskoj i u francuskoj javnosti, namerava da iznova potvrdi istorijsko prijateljstvo dve zemlje, ali i da obezbedi značajnije prisustvo svoje zemlje u Srbiji, a tako i u regionu.

Predsednički avion sleteo je u 15.30 sati na beogradski aerodrom Nikola Tesla, gde Makrona, uz najviše državne počasti, dočekuje predsednik Aleksandar Vučić, kao prvog šefa francuske države u poseti našoj zemlji posle gotovo dve decenije.

Makron u Srbiju dolazi upravo u godini u kojoj se obeležava 180 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa dve zemlje.

Glavne teme razgovora dva šefa države biće evropske integracije, pitanje Kosova i Metohije, te bilateralni odnosi dve zemlje, posebno ekonomski, na temelju 20 sporazuma koji će danas biti potpisani, a tiču se privredne saradnje, naoružanja i vojne opreme, kulture i drugih oblasti.

Predsednik Vučić izjavio je da svog francuskog kolegu dočekuje u nadi da će Srbija posle Makronove posete imati snažniju i veću podršku Francuske na evropskom putu, ali i po pitanju rešavanja problema na Kosovu i Metohiji.

Makron i Vučić će oko 15.15 sati svečano otkriti ploču povodom početka radova na modernizaciji aerodroma, koju sprovodi francuski koncesionar, kompanija Vansi erports.

Programom posete u 16.00 sati predviđen je svečani doček ispred Palate Srbija, nakon čega će u 16.15 sati uslediti sastanak dvojice predsednika.

Sledi potpisivanje bilateralnih dokumenata u prisustvu dvojice predsednika, a , oko 16.45, izjave Vučića i Makrona.

Za 17.30 zakazan je plenarni sastanak delegacija Republike Srbije i Republike Francuske.

Nakon toga dva predsednika položiće vence na Spomenik braniocima Beograda 1914-1918, kao i na grob srpske heroine u Prvom svetskom ratu, Milunke Savić u Aleji velikana.

Oko 19.00 časova dva predsednika obratiće se građanima, odnosno javnosti, kod obnovljenog Spomenika zahvalnosti Francuskoj na Kalemegdanu.

Drugog dana posete, u utorak, u 9.30 sati zakazan je razgovor dvojice predsednika sa studentima iz Regionalne kancelarije za saradnju mladih (RYCO).

Predsednik Vučić je, uoči posete, ocenio da je dolazak Makrona potvrda da su Srbija i Francuska na putu da dostignu više nivoe političke i ekonomske saradnje, kakve zaslužuju njihovo postojano prijateljstvo i proklamovano strateško partnerstvo.

“Imaću čast da poželim dobrodošlicu Emanuelu Makronu. Posle bezmalo dve decenije, prvi predsednik Francuske u poseti Srbiji, i to u godini u kojoj obeležavamo 180. godišnjicu uspostavljanja diplomatskih odnosa. Dolazi u Beograd, u jedan od samo pet gradova van Francuske ovenčanih ordenom Legije časti, koji je srpska prestonica zaslužila ”za žrtve, hrabrost i veličanstven otpor u Velikom ratu”, u Beograd koji je jedinstven po Spomeniku zahvalnosti Francuskoj, i u Srbiju, čija je borba za slobodu bila inspiracija jednom Viktoru Igou”, zabeležio je Vučić na svom profilu na društvenim mrežama Budućnost Srbije.


Tanjug