BANJALUKA – U Srebrenici je danas održana komemorativna sednica Skupštine opštine, na kojoj je odata pošta svim nevino nastradalim žrtvama iz Srebrenice tokom proteklog rata u BiH.Načelnik Srebrenice Mladen Grujičić izjavio je da se zločini ne smeju zaboraviti i da svi koji su činili zločine za to treba da odgovaraju, dodavši da treba pružiti maksimalnu podršku institucijama koje tragaju za istinom i pravdom.

“Dvadeset četiri godine obeležavamo stradanje i srpskog i bošnjačkog naroda, ali i ostalih na teritoriji opštine Srebrenice. Prilika je da na jedan zajednički način odamo poštu svim stradalim na našoj opštini, ali i u celoj BiH. U Srebrenici gotovo da nema porodice koja nije izgubila nekoga”, kazao je Grujičić novinarima.

On je rekao da sutra neće biti na komemorativnom skupu bošnjačkim žrtvama u Potočarima.

“Na početku mandata sam izrazio želju da se poklonim svim žrtvama. Medjutim, to je naišlo na negodovanje organizatora komemoracije 11. jula i u razgovoru sa predstavnicima Bošnjaka zaključili smo da nije vreme za jedan takav potez”, kazao je Grujićić.

On je dodao da “nije vreme za njegov dolazak u Memorijalni centar Potočari, kao što nije vreme ni za dolazak bošnjačkih predstavnika na srpska stratišta”.

“Ja ću težiti tome i verujem da će doći trenutak kada ćemo formirati zajedničku ekipu koja će obići sva stratišta na teritoriji opštine Srebrenice”, naveo je Grujičić.

Prema njegovim rečima, tenzije u Srebrenici izazvane su “uplitanjima sa strane”.

“Da nije tih uticaja iz dela medjunarodne zajednice, Sarajeva i Banjaluke davno bi došlo do dogovora izmedju Bošnjaka i Srba”, smatra načelnik Srebrenice.

On je još rekao da je “žalosno što ima toliki broj nišana (nadgrobnih spomenika)” u Potočarima, ali da ta brojka “nije validna”.

“Pozivam sve institucije da dokažu istinu i ja ću je prihvatiti. Istina je da ta brojka nije validna”, kazao je Grujičić.

On je naveo da nikad nije revidiran spisak ubijenih u Srebrenici, čija su imena navedena u Memorijalnom centru Potočari.

“Ukoliko ja dokažem da je jedan čovek iz Potočara živ, onda ta brojka više nije 8.372, nego je 8.371, ali se po tom pitanju ništa ne menja. Nikad se nije revidirao spisak”, ocenio je Grujičić.

On je dodao da je “svaki gubitak težak i da to zna na sopstvenoj koži, ali da je definicija zločina uradjena tako da ne odgovara istini i stvarnom stanju na terenu”.

Upitan zašto predstavnici Srba i dalje negiraju presude sudova u vezi sa genocidom u Srebrenici, načelnik Srebrenice je uzvratio pitanjem: “A ko je ubijao Srbe?”

“Gde su ti sudovi da osude ijednog Bošnjaka iz Srebrenice koji je ubijao Srbe? Kako da verujemo tom sudu, koji je sudio samo jednom narodu i bio je jednostran? Sud je napravio totalni raskol kada je favorizovao jedne, a degradirao druge… Ovdje su ginuli i Hrvati, i Romi, i Srbi i Bošnjaci, a izgleda da su samo Srbi ubijali”, rekao je on.

Grujičić je naglasio da su se Srbi “hiljadu puta izvinili i rekli da se desio zločin”, a da to druga strana nikada nije uradila.

“Suživot ne može biti samo jednostrana volja jednog naroda”, ocenio je on.

Beta