MOSKVA – Jedna od jedinica ruskog nuklearnog postrojenja “Kalinjin”, koja je delimično zatvorena jutros zbog kratkog spoja u transformatoru, sada je ponovo u funkciji, prenela je ruska novinska agencija TAS S, javlja Rojters.

Ruska nuklearna centrala “Kalinjin” severnozapadno od Moskve isključila je prethodno tri od četiri svoje proizvodne jedinice nakon kratkog spoja transformatora, ali je nivo radijacije ostao normalan, objavila je ruska firma “Rosenergoatom”, koja je deo državne nuklearne korporacije “Rosatom”.

Navodi se da se nuklearka u kojoj se desio incident nalazi u regionu Tver, na oko 350 kilometara od prestonice Rusije.

“Nivo radijacije u centrali i na teritoriji koja je okružuje ostao je nepromenjen i u skladu je sa normalnim nivoima”, saopštio je “Rosenergoatom”.

TAS S je od pres službe te firme dobio uveravanje da isključivanje nekoliko proizvodnih jedinica u ovoj nuklearki sa mreže nije povezano sa radom glavne opreme centrale.

Ruska agencija je iz Centra za informisanje javnosti nuklearke “Kalinjin” prethodno obaveštena da sutra može da dođe do ponovnog priključivanja tri od četiri proizvodne jedinice, nakon što budu utvrđeni svi razlozi incidenta.

“U ovom trenutku moramo da utvrdimo razloge, bez toga neće biti dozvole za priključivanje na mrežu. Čim utvrdimo razloge, videćemo koje proizvodne jedinice će biti priključene i kojim redosledom. Priključivanje jedinica bi možda moglo da se očekuje i pre 19. jula”, navedeno je iz Centra.

Tanjug /Foto :Pixabay