SARAJEVO – Ministar bezbednosti BiH Dragan Mektić demantovao je danas informacije da BiH organizovano proteruje migrante iz BiH u Hrvatsku, navodeći da se dogadja upravo suprotno.”Hrvatska strana napadom želi da se odbrani od nasilja i torture koju vrši prema migrantima u Hrvatskoj i njihovog prislinog vraćanja u BiH”, kazao je Mektić za regionalnu Televiziju N1.

On je naveo da je “opštepoznata činjenica da hrvatska policija zlostavlja migrante i ulazi na teritoriju BiH”.

“Sada pokušavaju da preokrenu stvar i da skinu pažnju s osuda koje zbog toga trpe, ne samo u regionu, već i od Evropske unije i da taj teret prevale na BiH. Mi niti smo to radili, niti smo se time bavili”, istakao je Mektić.

Komentarišući pisanje hrvatskih medija da Granična policija Hrvatske optužuje policiju iz BiH da organizovano dovodi migrante u kamp “Vučjak”, a potom ih proteruje u Hrvatsku, ministar je rekao da BiH u slučaju migranata postupa u skladu sa svim medjunarodnim konvencijama i evropskim standardima.

Mektić je rekao da Hrvatska treba da objasni dva slučaja kada su njeni policajci pucali na kombije s migrantima.

“U jednom slučaju su povredili dvoje dece. Je li im zato kriva bosanskohercegovačka strana?”, rekao je ministar bezbednosti BiH.

Komentarišući problem ulaska policije Hrvatske na teritoriju BiH, Mektić je ocenio da je to ne samo povreda teritorijalnog integriteta, nego “i nerazumna stvar”.

“Hrvatska se tako ponaša prema BiH, smatra da može sebi to da dozvoli. Ti problemi se moraju rešavati na višem nivou”, ukazao je on i ;pozvao Predsedništvo BiH da to reši.

Medjutim, kako je ocenio, ni u samom Predsedništvu BiH ne mogu postići konsenzus u vezi s tim problemom.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here