Novi Pazar – Poznati novopazarski humanista Ruždija Agušević preselio je iznenada na Ahiret danas posle 13 sati.

Dženaza je sutra sa ikindije namaza i kreće iz svojborske džamije. Hatar će se obavljati u porodičnoj kući u Ulici doktora Tirše.

Agušević je na daleko poznat po svom humanom radu. Nastavio je misiju svoje majke rahmetli Hadži – Nadžije Karabegović Agušević.  Bio je predsednik Fondacije koja je nosila  ime po njoj. Govorio je, čak, 7 stranih jezika. Bio je magistar mašinstva. Studije je završio na jednom od najuglednijih praških mašinskih fakulteta u Češkoj.  Jedno vreme bio je profesor u tehničkim školama u Tutinu i Novom Pazaru. Pre više od deceniju bio je i jedan od kandidata za gradonačelnika Novog Pazara.

Nisu ga cenili samo u njegovom gradu. Njegov rad cenile su i brojne diplomate.  Susretali su se sa njim brojni ambasadori, ali i gotovo svi predsednici naše zemlje. Međutim, najviše je cenjen i uvažavan od novopazarske omladine. Na stotine studenata stipendirala je Fondacija koju je on vodio. Mnoge porodice dobijale su pomoć, bez obzira na nacionalnu i versku pripadnost.

Nije prošao ni jedan Bajram a da se on nije setio ugroženih porodica. Podelu pomoći zakazao je za petak i juče nas o tome, kao i uvek, obavestio. Međutim, ovu humanu akciju nije stigao da sprovede.

Dobitnik je brojnih nagrada za svoj humani rad. S ponosom je isticao da je jeda od retkih koji su dobili diplomatski pasoš naše zemlje, zbog svega što je poslednjih decenija uradio.

Sa našom televizijom imao je srdačnu i veoma profesionalnu saradnju. U medijima je skromno isticao svoju humanost, a uvek rado govorio o veličini onog što je uradila njegova majka čuvena Hadžinica.

RtvNP/Z.M.