BEOGRAD – Muzički festival “Mokranjčevi dani” biće 54. put održan od 14. do 20. septembra u Negotinu u čast kompozitora Stevana Stojanovića Mokranjca.

“Uvažavajući tradiciju i značaj festivala ”Mokranjčevi dani”, programski koncept 54. festivala čuva idejnu okosnicu manifestacije, čija je osnovna misija promovisanje stvaralaštva najznačajnijeg srpskog kompozitora Stevana Stojanovića Mokranjca, doprinosi afirmaciji njegovog i uopšte srpskog muzičkog stvaralaštva i izvođaštva, sa akcentom na negovanju horske tradicije”, ističe prof dr Sonja Marinković, selektor festivala.

Program će i ove godine činiti natpevavanje horova i koncerti horova.

Na tradicionalnom “Natpevavanju horova” nastupiće “Korikos”, jedan od najistaknutijih vokalnih ansambala u Njujorku, hor “Devana” iz Amsterdama, posebno formiran zbog učešća na festivalu “Mokranjčevi dani” 2019. godine, koji će tek nakon festivala u Negotinu nastupiti u Beogradu, Roterdamu i Amsterdamu, Hor KUD “Stanko Dragojević” iz Podgorice sa tradicijom horskog pevanja dugom više od 139 godina, ovenčan brojnim međunarodnim nagradama.

Učestvovaće i Gradski mešoviti hor “Vardar” iz Skoplja, sledbenik prvog gradskog hora u Skoplju, formiranog daleke 1907. godine, Kamerni hor Lavirint iz Zaječara, koji neguje vokalnu muziku domaćih i stranih autora različitih epoha i Gradski mešoviti hor “Abrašević” iz Valjeva, koji slavi 114 godina postojanja i rada.

Tanjug