SUBOTICA – Na svečanom zatvaranju Međunarodnog festivala pozorišta za decu u Dečjem pozorištu Subotica, Gran pri za najbolju predstavu dodeljen je sinoć Šijanskom umetničkom pozorištu za decu iz Kine, za ostvarenje “24 bake”.

U obrazloženju nagrade, žiri koji čine predsednik Ranko Risojević, i članovi Olga Zaets i Senka Petrović, ocenio je da “predstava ima kvalitet svakog segmenta i profesionalnu čistotu, odličnu estetiku i visok emotivni nivo, čime zadovoljava publiku gotovo svih generacija”, saopštili su organizatori festivala.

Nagradu za najbolju režiju dobio je Jakub Maksimov za predstavu “Na vukovom tragu” u izvođenju Pozorišta mladih iz Novog Sada, uz konstataciju žirija da je reditelj “uspeo da veoma složeno i razuđeno pripovedanje koncentriše u jednu homogenu pozorišnu celinu”.

Nataliji Toporovoj je dodeljena nagrada za najbolju scenografiju, u predstavi „Bajka o ribaru i ribici“ Lutkarskog pozorišta „Petruška“ iz Rusije. Žiri je ocenio da su se “estetika i funkcionalnost scenografije Natalije Toporove izdvojili kao poseban kvalitet ove predstave”.

Dobitnik nagrade za najbolju originalnu muziku je Gžegož Turnau, za predstavu „Divna zelena ptica“ u izvođenju Teatra „Lalka“ iz Poljske, uz obrazloženje da “muzika ne samo da prati radnju, nego je i sama deo te iste radnje”.

Za najbolje estetsko i tehnološko rešenje lutaka nagrađen je Boriš Čakširan, za kreaciju u predstavi „Čudotvorno kresivo“ u izvođenju Malog pozorišta „Duško Radović“ iz Beograda.

Tanjug