BANJALUKA – Profesor Bogoslovskog fakulteta u Foči, Darko Đogo, ističe da Povelja Kulina bana, koja je napisana pre 830 godina, svedoči da je pravoslavni, hrišćanski i srpski identitet bosanske srednjovjekovne države nešto što se ne može osporavati.

Ðogo ističe da ovaj dokument, pisan ćirilicom na narodnom srpskom jeziku, za Srbe ima isti značaj kao i Miroslavljevo jevanđelje, te da su to prvi dokumenti koji svedoče o razvoju srpskog jezika i njegovim izmenama u odnosu na jezik iz vremena Svetih Ćirila i Metodija.

U ovoj godini navršava se 830 godina od izdavanja čuvene srednjovekovne Povelje bana Kulina, koja predstavlja dokument srpskog jezika i pisma, kao i srpskog kulturnog nasleđa.

Zato je, ističe Ðogo, veoma značajno utvrđivanje kulturološke pripadnosti Povelje Kulina bana, koja počinje “U ime Oca i Sina i Svetoga Duha…”, što je u potpunosti na liniji tradicije Svetih Ćirila i Metodija i kasnije Svetog Save.

“Ona nam govori o tome da između misije Svetih Chirila i Metodija, njihovih učenika i početka nemanjićkog perioda nije postojao kulturni vakuum, kako se često pretpostavlja, već jedna živa tradicija koja je davala spomenike od trajnog značaja koji nam govore upravo o onome što je danas često osporavano – da je pravoslavni, hrišćanski i srpski identitet bosanske srednjovjekovne države nešto što se ne može osporavati”, naveo je Ðogo u izjavi za Srnu, prenela je RTRS.

Tanjug