BEOGRAD – Kulturni centar Grad organizuje od 10. do 13. oktobra u više od 30 galerija širom Beograda “Art vikend”, a ova značajna manifestacija zvanično je otvorena sinoć izložbom “Next / Portreti Beograđana” nemačkog fotografa Svena Markarta (Marquardta) ispred Filozofskog fakulteta u Beogradu.

Izložba je nastala kao rezultat dvomesečnog boravka nemačkog fotografa u okviru rezidencijalnog programa KC Grad 2018.

Markart je prvi put u 30-godišnjoj karijeri radio na projektu izvan Berlina, a veliku inspiraciju koju je pronašao tokom boravka u Beogradu pretočio je u seriju fotografija čiji su glavni akteri Beograđani.

Ti portreti se nalaze na samoj zgradi Filozofskog fakulteta u Beogradu.

Markart je prve fotografije zabeležio još početkom 80-ih u Istočnom Berlinu, a njegova umetnička karijera umnogome je bila uslovljena društveno-političkom situacijom i pre i posle pada Berlinskog zida.

Na otvaranju ozložbe okupljenima se obratio Pol Anri Prese iz Delegacije Evropske Unije u Srbiji.

“Ova manifestacija na kreativan način afirmiše domaće i strane umetnike i nadam se cda će postati ntradicionalna i prepoznatljiva. Ovakvi kultirni događaji doprinose učvršćivanju Beograda na kulturnoj mapi Beograda gde on svakako pripada. EU ima sluha za manifestacije koje postiču kulturnu razmenu u evropskim okvirima” kazao je Pol Anri Prese.

Tanjug /Foto :Tanjug