BEOGRAD – Izložba fotografija Haralda Hausvalda i Morica Vajsa pod naslovom “Ranije je bilo sve drugačije”, u organizaciji Ambasade Nemačke u Beogradu, otvorena je večeras u Narodnoj biblioteci Srbije.

Ukupno 33 fotografije dvojice autora prikazuju svakodnevni život u Nemačkoj Demokratskoj Republici (NDR), koja je u svetu bila prepoznatljiva pod imenom Istočna Nemačka.

Amabasador Nemačke u Beogradu Tomas Šib otvarajući izložbu kazao je da se ove godine obeležava 29 godina od pada Berlinskog zida koji je razdvajao dve Nemačke i ujedinjenja.

“Na današnji dan obeležavamo 70 godina od osnivanja NDR koja je pre 30 godina nestala. Publici će biti zanimljivo da vidi prizore iz života u NDR šesdesetih i sedamdesetih godina prošlog veka, ali i fotografije na kojima su zabeleženi momenti promena koji su prethodili ujedinjenju dve Nemačke”, kazao je Šib.

Ističe da je izložba lepa prilika za mlađe ljude koji sada imaju tridesetak godina da vide šta je NDR.

“Na fotografijama je svet koji je nestao pre 30 godina. Važno je da imamo fotografije koje nas podsećaju na ono što je bilo”, kazao je ambasador.

Zamenik direktora Narodne biblioteke Srbije Dragan Purešić izrazio je zadovoljstvo zbog saradnje sa kolegama iz Nemačke.

Tanjug /Foto :Pixabay