KOSOVSKA MITROVICA – Lideri Socijaldemokratske inicijative i Alijanse za novo Kosovo Fatmir Ljimaj i Bedžet Pacoli izjavili su danas da je koalicija tih stranaka i Partije pravde prešla cenzus na izborima 6. oktobra i zatražili od Centralne izborne komisije (CIK) da obustavi prebrojavanje glasova pristiglih poštom iz Srbije, tvrdeći da su neregularni.Pozivajući se na navode prištinske Kohe, portal Kossev je preneo reči lidera Socijaldemokratske inicijative Fatmira Ljimaja da je na osnovu prebrojavanja redovnih glasova koje se vrši u Centru za prebrojavanje i rezultate, koalicija tih stranaka osvojila 5,5 odsto glasova i da će biti zastupljena u novom sazivu Skupštine Kosova.

On je i zatražio od CIK-a da “hitno zaustavi” prebrojavanje glasova pristiglih poštom iz Srbije tvrdeći da su oni “neregularni” i da imaju za cilj “izvrgavanje izborne volje 40.000 gradjana” koji su glasali za koaliciju Socijaldemokratske inicijative, Alijanse za novo Kosovo i Partije pravde.

“Glasovi stigli iz Srbije su neregularni glasovi i kao takvi ne treba da se procesuiraju. Moj apel je da se ne procesuiraju neregularni glasovi, da se ne krši zakon, jer se deformiše izborni proces, deformiše se volja više od 40.000 ljudi. Tražim od CIK-a da hitno zaustavi ove zakonske radnje da se preko regularnih glasova deformiše izborni proces”, naveo je Ljimaj.

Lider Alijanse za novo Kosovo i vršilac dužnosti ministra spoljnih poslova Kosova Bedžet Pacoli takodje je izjavio da je njihova koalicija prešla cenzus i ocenio da je današnja akcija obrade i prebrojavanja “neregularnih glasova iz Srbije, pokušaj izvrgavanja volje gradjana”.

“Beogradu i Aleksandru Vučiću smeta što je naša koalicija prešla prag i ne dozvoljavamo da se njegovim manipulisanim i ilegalnim glasovima deformiše volja gradjana”, naveo je Pacoli i najavio da će koalicija tim povodom preduzeti i pravne korake.

Ranije je Centralna izborna komisija saopštila preliminarne rezultate vanrednih parlamentarnih izbora na Kosovu po kojima koalicija Socijaldemokratske inicijative, Alijanse Novo Kosovo i Partije pravde nije prešla izborni prag od pet odsto pošto je osvojila 39.140 glasova ili 4,94 odsto.

Beta