Naslovna Društvo PRVI KORAK KA ZABRANI RADA NEDELJOM? Ljajić formira tim koji će biti...

PRVI KORAK KA ZABRANI RADA NEDELJOM? Ljajić formira tim koji će biti ključan za konačnu odluku

NOVI PAZAR – Potpredsednik Vlade i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić doneo je rešenje o formiranju radne grupe, čiji zadatak je sagledavanje svih aspekata eventualne oduke o zabrani rada nedeljom trgovinskih objekata u Srbiji.

Radna grupa će u narednom periodu sačiniti analizu efekata primene odluke o zabrani rada nedeljom u državama Evropske unije koje su se odlučile za taj potez, ali će u obzir biti uzeti i različiti alternativni modeli, saopšteno je iz ministarstva.

Eventualna odluka o zabrani rada nedeljom mora biti pravno utemeljena kako Srbija ne bi ponovila greške nekih drugih država, gde je, kao na primer u Hrvatskoj, takvo rešenje bilo predmet spora pred ustavnim sudom, navode u ministarstvu.

S tim u vezi, Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija uradiće sveobuhvatno istraživanje u koje će biti uključeni trgovci, dobavljači, potrošači i radnici u trgovini, kako odluka ne bi bila donošena preko kolena.

Kako navode, zabrana rada trgovinskih objekata nedeljom ne sme biti politička odluka, već rezultat dijaloga o traženju najboljeg rešenja, u kome će u obzir biti uzeti ekonomski interesi trgovaca i potrošača, kao i socijalni položaj radnika zaposlenih u trgovini.

Ne rade Slovenci, Crnogorci…

U regionu, istovremeno pored Crne Gore, radnje poslednjeg dana u sedmici i tokom praznika ne rade i u Sloveniji.

Evropska unija je prepustila zemljama članicama da radno vreme prodavnica urede na osnovu svojih tradicionalnih, kulturnih i verskih potreba. Tako su vrata trgovina za potrošače nedeljom zatvorena u devet država, među kojima su Francuska, Nemačka, Austrija i Poljska.

Tanjug

Exit mobile version