ISTANBUL – Turske snage sigurnosti u ponedeljak su zaplenile 358 kilograma marihuane tokom operacije na jugoistoku zemlje, prenosi Anadolu Agency (AA).

Pokrajinska policija objavila je da su pronašli drogu u dva vozila u Dijarbakiru. Tri osumnjičene osobe su privedene, od kojih je jedna puštena nakon ispitivanja. Dodali su da policijski timovi nastavljaju borbu protiv trgovine drogama. Policija je saopštila da, takođe, radi na sprečavanju terorističkih organizacija da dolaze do bilo kakve financijske dobiti od prodaje droga.

Zvanični podaci pokazuju da je turska policija u 2019. godini zaplenila preko 40 tona marihuane i 40 miliona stabljika kanabisa.

PKK je finansirao svoje terorističke aktivnosti nezakonitom trgovinom drogom još od 1980-ih, a prema procenama Interpola do 80 posto evropskog tržišta ilegalnih droga opskrbljuje krijumčarska mreža pod kontrolom YPG/PKK.

PKK, koja je u Evropskoj uniji, Sjedinjenim Američkim Državama i Turskoj proglašena za terorističku organizaciju, odgovoran je za smrt gotovo 40.000 ljudi, uključujući žene, decu i novorođenčad. YPG je sirijski ogranak PKK-a.