SARAJEVO – Direktorka Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS) Sebija Izetbegović pozvala je danas Predsedništvo i Savet ministara BiH da zatvore državnu granicu zbog pandemije korona virusa.

“Bosna i Hercegovina još ima vremena da adekvatno reaguje na pandemiju korona virusa i izbegne stanje u kojem su se našle zemlje poput Italije. Tim povodom, apelujem na članove Predsedništva BiH i Saveta ministara BiH da postignu dogovor i zatvore državnu granicu u interesu svih građana Bosne i Hercegovine“, rekla je Izetbegović.

Ona je istakla da će, ako izostane adekvatna reakcija državnih organa, već sredinom aprila zbog verskih praznika, odnosno Uskrsa, mnogi ljudi iz najpogođenijih zemalja korona virusom doći u Bosnu i Hercegovinu, što će predstavljati ozbiljnu zdravstvenu pretnju.

“Mesta panici nema, ali situacije je ozbiljna. Dovoljno je samo pogledati šta se dešava u Italiji u kojoj je zdravstveni sistem mnogo napredniji i skuplji od bosanskohercegovačkog. Zdravstvene ustanove u BiH neće se moći nositi s takvim pojavama“, kazala je Izetbegovićeva za sarajevski portal Klix.

Zaključila je da je izbijanje korona virusa pokazalo sve slabosti zdravstvenog sistema koji se pod hitno mora reformisati.

Ona je pozvala i građane BiH da zbog svoje zdravstvene sigurnosti, ali i sigurnosti drugih budu odgovorni i postuju propisane mere.