BEOGRAD – Poslanici Skupštine Srbije usvojili su danas izmene Zakona o oružju i municiji, kojima se za dve godine, odnosno do 5. marta 2022. godine produžava rok za preregistraciju oružja.

Kako je rečeno u raspravi, veliki broj gradjana koji poseduju oružane listove nije uspeo da preregistruje oružje zbog komplikovane procedure i nove obaveze – lekarskih pregleda, pa je prodloženo produženje roka da bi im se izašlo u susret.

Poslanici su potvrdili Protokol o izmenama i dopunama Konvencije o zaštiti lica u odnosu na automatsku obradu ličnih podataka, kao i Aneks 1 Sporazuma Srbije i Azerbejdžana o ekonomskoj i tehnološkoj saradnji.

Na predlog Stranke moderne Srbije doneta je odluka da se za zamenika člana Republičke izborne komisije, umesto Dušana Dragoljića, izabere Nikola Vadlja.

Kraj zasedanja obeležila je opširna diskusija poslanika Srpske napredne stranke Vladimira Orlića o predstavnicima opozicije koji bojkotuju rad parlamenta, a posebno o pozivu lidera Dveri Boška Obradovića, kako je rekao: “da se digne vojska i policija i izvrši državni udar”.

Orlić je rekao da koaliciju opozicije čine “jedan ksenofob, jedan fašista i jedan rasista”, da su “defektni” i da “pozivaju na rušenje institucija”, a da prisutni poslanici ne osudjuju “pretnje upućene predsedniku i njegovoj porodici”.

Opozicioni poslanik Djordje Vukadinović je rekao da je vladajuća većina “kreirala atmosferu euforične mržnje i agresije”, da su članovi SNS-a pretili svojim kolegama “čupanjem grkljana”, te da je jedan njihov član zapalio kuću novinara u Grockoj, a opozicija nije tražila da se prisutni poslanici SNS-a ograde od toga.

Vukadinović ;je dodao da su “naprednjaci” lošu atmosferu kreirali “pričom o tajkunskom žutom preduzeću, o mafiji, o lopovima”, da su “satanizovali” i Dragana Djilasa, i Vuka Jeremića, kao i svojevremeno Sašu Jankovića, i poručio im da su “sve vreme radili na tome da opoziciju oteraju u bojkot”.

Današnjim glasanjem je, zbog raspisivanja izbora za 26. april, neformalno završen rad ovog saziva Skupštine, iako se Skupština ne raspušta jer su izbori redovni, te će mandat sadašnjih poslanika prestati tek kad bude konstituisan nov skupštinski saziv.

Predsednica Skupština Maja Gojković na kraju je svima poželela “sve najbolje” na izborima koji će biti održani na svim nivoima vlasti.

Beta