TRST – U Italiji, prvi put od pocetka pandemije koronavirusa, opada broj zarazenih, a u Napulju juce nije bilo ni zarazenih ni umrlih – “spremni smo za fazu 2, to jest otvaranje”, pisu lokalni mediji.

Ali izlazak iz karantina nece biti ni brz ni jednostavan, upozoravaju, a u Vladi jos uvek trazi prave mere i krajem ove sedmice ce saopstiti kako i kada ce krenuti faza 2. slabljenje mera i ograncenja kretanja i rada.

U Italiji se nastavlja polemika, a pokrenute su brojne istrage o sirenju koronavirusa u starackim domovima i tragicnim posledicama širenja virusa među starima. Prema podacima Visokog Instituta za Zdravlje, od 3, dvoje starih koji su zarazeni u starackim domovima su umrli.

Koronavirus je pokosio celu generaciju starijih Italijana, generacije koja je Italiju, svojim radom i sposobnostima, izgradila u jednu od najbogatijih zemalja iu svijetu.

Odluka vlade da mobilnu aplikaciju “Immuni”, kojom bi se sledili svi kontakti eventualno zarazenog, naisla je na veliku kritiku u javnosti, politicara i građana, jer ne garantuje zastitu privatnosti, a onako kako je aplikacija predstavljena, mogla bi imati uticaja i na podatke vazne za nacionalnu bezbednost.

Vlada je zbog toga zaustavila proces kupovine aplikacije i po svemu sudeci jedna takva mera nece proci bez predhodne rasprave u parlamentu i donosenja odgovarajuceg zakona.

Sezoni sazrevanja prvog proletnog voća i povrća sve tezi problem je sezonska radne snaga. Do pandemije koronavirusa, vecinu su cinili stranci, a rec je o nekoliko stotina hiljada ljudi.

Zbog zatvorenih granica stranaca sezonskih radnika nema i mnogi politicari i humanitarne organizacije predlazu da se legalizuje status ilegalnih migranata kojih u Italiji ima nekoliko sotina hiljada.

Time bi se, isticu predlagaci, rijesila dva problema istovremeno: legalizacija bi bila humani gest prema onima koji vec zive i rade u Italiji, ali na crno, i migranti bi se zastitili od izrabljivanja kojemu su izvrgnuti brojnim kriminalnim organizacijama koja koristi njihov ilegalan status. Pre nekoliko godina italijanska vlada je pokusala je legalizovati hiljade ilegalnih radnika, svako ko je zelio legalizovati svoj status morao je da uplati po nekoliko hiljada eura drzavi, na ime taksi, i da podnese uz molbu razne potvrde od poslodavaca.

I kada su hiljade ileganih migranata to ucinile, uslijedilo je neslavno protjerivanje onih koji su se prijavili nadajuci se legalizaciji svog statusa.