NOVI PAZAR – Muslimani u Srbiji, regionu i svetu večeras dočekuju svetu noć Lejletu-l-kadr, najveći praznik verničkih duša, praznik meleka (anđela) i noć molitve.

U toj noći vernici upućuju iskrene molitve (dove), želje, nade i traže oprost od Uzvišenog Gospodara.

Ova noć se smatra jednom od najvažnijih i najodabranijih u islamskom kalendaru, a prema islamskom učenju, vrednija je od hiljadu meseci.

Nalazi se u poslednjoj trećini meseca posta ramazana, najodabranijeg meseca islamskog kalendara koji je na izmaku.

Tada većina vernika noći provodi u molitvama, ali isto tako i u itikafu, stalnom boravku u džamiji i ibadetu sledeći primer poslednjeg božijeg poslanika Muhameda, koji je i sam tako provodio poslednju trećinu ramazana.

Ta noć je posebno značajna jer je u njoj počela objava Kur”ana u kojem je opisana stvarna vrednost te noći.

Prenosi se da je Muhamed rekao da je noć Kadr “vedra i blaga noć, ni vruća ni hladna, a u njeno jutro sunce izlazi slabo i rumeno”, kako bi je vernici bolje mogli prepoznati, a sve do zore sa neba ne padne nijedna zvezda.

U toj noći vernici upućuju iskrene molitve (dove), želje, nade i traže oprost od Uzvišenog Gospodara jer hadisi prenose kako će “onom ko provede noć Kadr u ibadetu, biti oprošteni prošli gresi” i pod čijim okriljem je “spas sve dok zora ne svane”.

Prenosi se takođe da se u toj noći (meleci) anđeli spuštaju u velikom broju tako da njihov broj premašuje broj kamenčića na Zemlji.

Noć Kadr, odnosno noć odredbe (arapski kadr), nazvana je jer se veruje da te noći određuju i zapisuju odredbe svim božijim stvorenjima za narednu godinu.