NOVI PAZAR – Nakon niza realizovanih akcija o bezbednom učešću u saobraćaju, posebno najmlađih, održana je sednica Saveta za bezbednost saobraćaja Grada Novog Pazara, nakon pauze prouzrokovane koronavirusom. Pred članovima tog Saveta našla su se mnoga pitanja, a doneti su važni zaključci i odluke.

“Razgovarali smo o ulozi saobraćajne policije, primetno je da su u poslednjih nekoliko nedelja pripadnici saobraćajne policije mnogo aktivniji, posebno u rešavanju saobraćajnih gužvi u centru grada. Potrebno je raditi još više. Mi smo sa načelnikom policije u ovom gradu Bogoljubom Živkovićem došli do zajedničkog zaključka da Novi Pazar zaslužuje veći broj saobraćajnih policajaca i na tome ćemo raditi u budućnosti”, rekao je predsednik saveta za bezbednost saobraćaja Mirsad Jusufović.

S ciljem smanjenja opasnosti i podizanja bezbednosti u saobraćaju Gradska uprava će finansirati izradu projekta i instalaciju semafora na tri lokacije u centru.

“Projekat je u završnoj fazi, a sutra se raspisuje javna nabavka za instalacije za semafore. Za nekih 15 dana imaćemo instalirane semafore na sva tri izlaza iz kružnog toka u centru. To će povećati bezbednost prelaska preko pešačkog prelaza”, rekao je Jusufović.
U borbi protiv nesavesnih vozača, na najkritičnijim deonicama biće postavljeni digitalni led brzinski displeji koji uz pomoć radara mere i prikazuju brzinu.

„Njih ćemo postavljati u zonama škola, na državnim putevima gde nismo nadležni i nije moguće postaviti fizičke barijere (usporivači brzine) i tako ćemo pokušati da upozorimo nesavesne vozače, ciljana naselja su nam Jusuf Potok gde se desila ona nesreća prije par meseci, potom Lukare, u blizini škole „Ćamil Sijarić“, škole „Meša Selimović“ u blizini Petrove crkve i škole u Muru“, rekao je Jusufović.
On je kazao da će tokom leta mnoge aktivnosti i projekti na podizanju bezbednosti saobraćaja biti realizovani, naročito kako bi deca u septembru bezbedno krenula u školu.