BANJALUKA – U Memorijalnom centru Potočari danas je uz verski obred, koji je predvodio poglavar Islamske zajednice u BiH Husein Kavazović, sahranjeno je devet žrtava genocida u Srebrenici.

Najmladja danas sahranjena žrtva je Salko Ibišević, rodjen 1972. godine, a najstarija Hasan Pezić, rodjen 1925. godine.Ranije danas održana je komemoracije žrtvama genocida u Srebrenici povodom 25. godišnjice, na kojoj su se video porukama obratili čelnici brojnih zemalja sveta i regiona, kao i političari iz BiH i predstavnici verskih zajednica.

Posle komemoracije položeno je cveće na Memorijalni kamen.

Poštu žrtvama odali su članovi Predsedništva BiH Šefik Džafeorvić i Željko Komšić, predsednik SDA Bakir Izetbegović i glavna tužiteljka BiH Gordana Tadić.

Na Memorijalni kamen cveće su položili i bivši načelnik Srebrenice Ćamil Duraković, predsednik Komisije za traženje nestalih Federacije BiH Amor Mašović, kao i predsednik Organizacionog odbora za obeležavanje 25. godišnjice genocida u Srebrenici Hamdija Fejzić.

Kada je u pitanju verski kor, poštu su odali bivši poglavar Islamske zajednice u BiH Mustafa Cerić, kardinal vrhbosanski Vinko Puljić, predsednik Jevrejske zajednice u BiH Jakob Finci, te apostolski nuncij Luidji Pezuto.

Komemoraciji u Potočarima nije prisustvovao niko od zvaničnika iz republike Srpske.

Posle polaganja cveća i verske molitve, izveden je i Srebrenički inferno.

indeksonline.rs/Beta