BEOGRAD – Povodom Svetskog dana borbe protiv trgovine ljudima, Centar za zaštitu žrtava trgovine ljudima (CŽTLJ) i Centar za istraživanje i razvoj društva IDEAS saopštili su da je u Srbiji od 2012. godine do kraja juna 2020. godine identifikovano 599 žrtava trgovine ljudima, od kojih 39 odsto čine deca.

U vremenu mešovitih migracija, izbeglice i migranti predstavljaju posebno ranjivu društvenu grupu koja je u pojačanom riziku, te je među njima prepoznato 125 pretpostavljenih žrtava, dok je 11 osoba identifikovano kao žrtva. Dodatnom riziku izložena su deca izbeglice/migranti bez pratnje roditelja ili staratelja, ukazuje se u saopstenju.

Prema poslednjem izveštaju GRETE, Ekspertskog tela za borbu protiv trgovine ljudima Saveta Evrope i TIP izveštaju Stejt Departmenta, Srbija je učinila značajne pomake u zaštiti žrtava trgovine ljudima, ali da je potrebno uložiti više napora u unapredivanje preliminarne i proaktivne identifikacije žrtava, posebno dece kako bi se smanjila njihova ugroženost.

Prema Analizi efektivnosti preliminarne identifikacije, a koju su sproveli CŽTLJ i IDEAS, 57 odsto žrtava imalo je kontakte sa državnim sistemima i nevladinim organizacijama, a da niko nije posumnjao na njihovu eksploataciju.

Analiza slucajeva ukazuje da su žrtve imale najcešci kontakt sa sistemom socijalne zaštite (49%), zatim sa policijom (41%) i sistemom obrazovanja (25%), dok je kontakt sa organizacijama civilnog društva bio zanemarljiv (4%).

Kako ove organizacije nukazuju da državni sistem, ali i nevladine organizacije moraju da unaprede pristup proaktivnoj identifikaciji, a poseban napor CŽTLJ je usmeren na unapredenju identifikacije dece.

U tom smislu znacajna je podrška IDEAS-a i UNHCR-a koji su, uz konsultaciju sa CŽTLJ, razvili deci prilagoden materijal namenjen podizanju svesti o trgovini ljudima, a koji je dostupan na srpskom, arapskom i farsi jeziku. Takođe, razvijeni su i indikatori za preliminarnu identifikaciju dece izbeglica/migranata koja su žrtve trgovine ljudima.

Kako bi se u narednom periodu postigla brža identifikacija žrtava, neophodno je raditi na podizanju svesti o trgovini ljudima kod pružaoca usluga i institucija, ali i razvijati interresorni, zajednicki i sinhronizovani rad, gde će biti jasno definisane uloge i odgovornosti svih aktera.

Apeluje se na državne organe, institucije i nevladine organizacije da posebnu pažnju posvete radu na ranom otkrivanju žrtava i da pokažu osetljivost i razumevanje za životne teškoce korisnika koji su na njih upuceni.

Pozivaju se svi oni koji smatraju da su žrtve trgovine ljudima, ali i i sve građnke i građani koji sumnjaju da je neko u njihovom okruženju žrtva, da potraže pomoc Centra za zaštitu žrtava trgovine ljudima, specijalizovane ustanove socijalne zaštite za identifikaciju i koordinaciju podrške žrtvama trgovine ljudima, navodi se u saopštenju.

indeksonline.rs/Tanjug