BEOGRAD – Premijerka Ana Brnabić najavila je da će u utorak biti saopštena konačna odluka o narednoj školskoj godini, ali da su najbliži tome da od 1. septembra đaci od prvog do petog razreda pohađaju nastavu u školama.

Brnabić je, gostujući na TV Prva, rekla da Ministarstvo prosvete radi na uputstvu i da će u ponedeljak biti održan finalni sastanak, koju će Krizni štab u utorak usvojiti.

“Najbliži smo tome da od 1. septembra đaci od prvog do petog razreda pohađaju nastavu u školama”, rekla je ona.

Nakon toga, kaže, ministar prosvete obavestiće javnost kako će izgledati nastava u predstojećoj školskoj godini.

Ukazala je da će biti izdato uputstvo za roditelje, da se sa UNICEF-om, priprema i video koji će biti emitovan na svim nacionalnim frekvencijama, a koji se tiče ponašanja đaka u školama, ali i kako roditelji da obezbede da bolesna deca ne idu u školu, kako da se to proverava.

Upitana za univerzitete rekla je da tu država nema toliko ingerencije zbog zbog autonomije univerzteta.

“Trudićemo se da im budemo na usluzi, da pružimo stručnu pomoć I sve ostalo. Preporuka je sve ono što je bilo do sada, da se na faulktetima drži nastava uz obavezne mere prevencije, nošenje maski, držanje distance, stalno čišćenje i provetravanje prostorija. Koliko tu sami fakulteti rade je do autonomije univerziteta”, objasnila je ona.

Kazala je da ne postoji mnogo prostora za državu da utiče na to, osim stručne pdorške koju može da pruži, i preko studentskog smeštaja i izolacije za studente koji budu zaraženi.

indeksonline.rs/Tanjug