PODGORICA – Odlazeća crnogorska vlada proglasila je danas ambasadora Srbije u Crnoj Gori Vladimira Božovića personom non grata i od njega je zatraženo da napusti zemlju.

Iz resora odlazećeg ministra Srđana Darmanovića saopšteno je da je ambasador Božović proglašen nepoželjnim sa obrazloženjem da je juče, kako navode, nelegalnu i nelegitimnu Podgoricku skupštinu 1918. nazvao “oslobođenjem” i “slobodnom voljom” crnogorskog naroda.

Time je, smatraju, srpski diplomata još jednom na “najdirektniji način, omalovažio državu koja mu je dala diplomatsko gostoprimstvo”.

Prema tumačenju crnogorskog MSP-a, Božović je to učinio nakon dužeg i, kako tvrde, kontinuiranog mešanja u unutrašnje stvari Crne Gore, ponašanja i izjava nespojivih sa uobicajenim i prihvatljivim standardima obavljanja diplomatske funkcije.

Dodaju da je Božović više puta usmeno i pisanim putem upozoren na neprihvatljivost ovakvog ponašanja.

Ovakvim ponašanjem, smatra crnogorsko Ministarstvo, Božović je “unizio i najviše zakonodavno i predstavnicko telo – Skupštinu Crne Gore”, koja je 29. novembra 2018. usvojila Rezoluciju o poništenju odluka Podgoricke skupštine kojom je tada ukinut dotadašnji suverenitet Crne Gore, njena teritorija prisajedinjena Kraljevini Srbiji i nasilno detronizovan kralj Nikola Petrovic Njegoš, prenele su podgoričke Vijesti.

Navode da je ovim povodom nota upućena srpskom ministrstvu, a biće, kažu, uručena i Božoviću.