BERLIN – Nemačka će u narednih osam do 14 dana pojačati kontrolu na kopnenom delu granice, posebno sa Francuskom, Danskom i Poljskom u borbi protiv pandemije korona virusa, rekao je danas nemački ministar unutrašnjih poslova.

Kontrola će biti pojačana, ali ne i sistematski za sve.

“Bez obzira odakle stižete, iz Poljske, Francuske ili Danske svako treba da očekuje kontrolu, ” rekao je Horst Zehofer na konferenciji za novinare.

On je rekao da će nasumične kontrole biti sprovedene na teritoriji Nemačke do 30 kilometara posle prelaska granice. Biće pojačane od dugog vikenda Uskrsa, rekao je on.

Policija neće moći da vraća putnike tamo odakle su došli ali će proveravati da li imaju negativan test na korona virus star 48 osati i biće elektronski registrovani kod nemačkih zdravstvenih vlasti.

Ukoliko nemaju negativan test moraće da plate kaznu i da idu u 10-odnevni karantin, koji može da se skrati ako dobiju negativan test na korona virus posle petog dana, kao što je već nedelju dana na snazi za putnike koji dolaze avionom.

Putnici u tranzitu kraćem od 72 sata biće izuzeti od karantina.

Stroge i sistematske kontrole koje se sprovode na austrijskoj granici sa Tirolom biće ukinute srazmerno poboljšanju tamošnje situacije. Medjutim, ostaće kontrole sa Češkom koje su uvedene pre nekoliko nedelja, a u kojoj je širenje pandemije i dalje zabrinjavajuće.

Od utorka Nemačka zahteva negativan test na kovid od putnika koji dolaze u Nemačku, ; a aviokompanije mogu da dobiju visoke kazne do 25.000 evra ako se ne ponašaju u skladu sa merama.

Cilj je da se spreči ulazak virusa u Nemačku, rekao je Zehofer. Zemlja je suočena sa novim širenjem zaraze i strahuje se od eksponencijanog rasta broja obolelih narednih nedelja.

Vlada medjutim nije zabranila putovanja ka nekim turističkim destinacijama u inostranstvu.

U Nemačkoj je danas zabeleženo 9.549 novih slučajeva zaraze, a njena stopa raste poslednjih dana.

indeksonline.rs/Beta-AFP