PODGORICA – Državljani Srbije i ostalih zemalja regiona i dalje u Crnu Goru mogu ulaziti bez ograničenja, naveo je danas Institut za javno zdravlje te zemlje. U Crnu Goru slobodno mogu ući i državljani Rusije, Ukrajine i Belorusije.

“Svi ostali moraju da imaju negativan PCR test, pozitivan test na antitela ili dokaz da su u potpunosti imunizovani makar nedelju dana pre dolaska u Crnu Goru bilo kojom vakcinom protiv korona virusa”, rečeno je na konferenciji za novinare Instituta za javno zdravlje.

Direktor Instituta za javno zdravlje Igor Galić rekao je da epidemijska kriva ukazuje ;da je oboljevanje na najnižem nivou od početka jula meseca prošle godine nakon čega je počeo drugi talas pandemije.

U skladu sa povoljnom situacijom Ministarstvo zdravlja donelo je naredbu kojom se od subote 22. maja ;ukida mera nošenja maske na otvorenom tamo gde je moguće obezbediti dva metra.

“Prosečan broj novopozitivnih slučajeva u poslednjoj nedelji je bio 76 i beleži se konstantan pad od marta. Od prosečnog broja testiranih osoba, koji je u prethodnoj nedelji bio 1.302, pozitivnih rezultata je bilo u 5,83 procenta slučajeva”, rekao je Galić.

Kumulativna incidencija na 100.000 stanovnika za čitavu teritoriju Crne Gore je sada na 173,79.

Galić je kazao da masovna vakcinacija beleži zavidne rezultate i da je do 19. maja aplicirana 151.522 doze vakcine, od kojih je prvom dozom imunizovano 116.487 gradjana, a u celosti je vakcinisana 35.041 osoba.

“Crna Gora je procentualno vakcinisala veći deo stanovništava od Albanije, Severne Makedonije, Bosne i Hercegovine i Kosova. Što se tiče zemalja EU, od Bugarske”, saopštio je Galić.

Direktor Interne klinike u Kliničkom centru (KCCG) Djordje Krnjević rekao je da je u poslednje tri nedelje zabeležen značajno manji broj hospitalizovanih pacijenata sa najtežom kliničkom slikom i trenutno ima preko 410 slobodnih mesta za pacijente koji boluju od kovida.

“U KCCG je trenutno hospitalizovano 39 pacijenata, od njih je 15 životno ugroženo. Trenutno je zauzeto manje od 25 odsto kapaciteta”, rekao je Krnjević.

On je dodao da i dalje postoje teški pacijenti koji se leče u toj ustanovi, a da je prisutan i odredjeni broj postkovid pacijenata koji su preležali koronu ali imaju tešku kliničku sliku.

indeksonline.rs/Beta