ZAGREB/BEOGRAD – Odgovornost svih država i cele medjunarodne zajednice je da čuvaju sećanja ;na nedužne žrtve genocida u Srebrenici – “brutalnog, nepojmljivog masakra i sumraka civilizacije”, rekao je predsednik Hrvatske Zoran Milanović povodom današnje 26. godišnjice tog zločina.

Genocid koji u Srebrenici je najstrašniji zločin na evropskom tlu od Drugog svetskog rata, ukazao je predsednik – navedeno je u saopštenju njegovog kabineta odakle se Milanović video-porukom obratio današnjem komemorativnom skupu u Potočarima.

Izrazivši saučešće porodicama žrtava, Milanović je naglasio da se tragedija hilljada porodica “stalno produbljuje brojnim pokušajima negiranja ili relativizovanja zločina”.

Ukazao je da se “budućnost i saradnja medju narodim u regionu neće moći graditi bez iskrenog odnosa prema prošlosti, što uključuje sagledavanje bolnih činjenica o zločinima u Srebrenici”.

“Otvoren i iskren odnos prema prošlosti kao i kažnjavanje svih odgovornih za taj zločin (u Srebrenici) omogućiće otvaranje novih stranica saradnje utemeljene na evropskim vrednostima”, kao i izgradnju “budućnost u kojoj mladi ljudi neće strahovati od ponavljanja strašnih zločina iz prošlosti kojih je na ovom našem prostoru bilo mnogo, previše”, podsetio je Milanović.

indeksonline.rs/Beta