SARAJEVO – Ministarka spoljnih poslova BiH Bisera Turković (SDA) pozvala je danas predsednika Srbije Aleksandra Vučića da se ogradi od izjava ministra unutrašnjih psolova Aleksandra Vulina o “ujedinjenju srpskog sveta”.

“Ukoliko to ne učini, to će samo potvrditi da je njegova, i zvanična politika Srbije, rušenje Dejtonskog mirovnog sporazuma, koja ima za cilj pripajanje delove Bosne i Hercegovine Srbiji”, navela je Turković.

Ona je dodala da je Vulinova izjava kojom je, kako je ocenila, decidno rekao da ujedinjenje Srba znači jedinstvenu državu, “flagrantno kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma, destabilizacija cele regije Zapadnog Balkana i zloslutna pretnja gradjanima Bosne i Herecegovine, koji su se pre 26 godina branili od agresije i genocida”.

Turković je još kazala da Vulinova retorika “čini apsolutno besmislenim sve izjave i politike srbijanskog predsednika Vučića u kojima tvrdi da Srbija želi mir i dobrosusedske odnose s BiH”.

“Naprotiv, Vulinove izjave su najbolji pokazatelj odakle dolazi destabilizacija regije i blokade i opstrukcije evropskog puta BiH, ali i ostalih država regije”, naglasila je ministarka spoljnih poslova BiH.

Ona je najavila da će Bosna i Hercegovina s Vulinovim izjavama zvanično upoznati sve države koje su garanti Dejtonskog mirovnog sporazuma, kao i Upravni odbor Saveta za primenu mira (PIC).

Vulin je juče, na skupu povodom 13. godišnjice Pokreta socijalista čiji je lider, rekao da je “zadatak ove generacije političara stvaranje srpskog sveta – da objedini Srbe gde god oni budu živeli”.

“Da se to ostvari, moguće je samo ako je Srbija uspešna, a da bi je takvu sačuvali, mora da se nastavi politika Aleksandra Vučića”, rekao je Vulin na skupu kojem je prisustvovao i Vučić.

indeksonline.rs/Beta