PODGORICA – Od ponedeljka, 15. novembra u Crnoj Gori stupaju na snagu nove mere za zaštitu širenja korona virusa i one podrazumevaju zabranu za proslave, svadbe i doček Nove godine i druga masovna okupljanja na otvorenom.

Predložene mere će za početak trajati do 1. decembra, zbog pogoršane epidemiološke situacije, a ministarka Jelena Borovinić-Bojović kaže da veruje da će zabrana okupljanja biti “potpuno trajna”.

Uz napomenu da situacija može i da se izmeni, ističe da ne veruje da će to moći da se dogoditi za kratko vreme.

I Novogodišnji bazar u Podgorici, dodala je, biće održan uz posebne mere, a organizatoru s u upućene smernice.

Uslov za održavanje bazara je da budu postavljene odgovarajuće ograde i posedovanje kovid potvrde.

Nova mera podrazumeva i zabranu rada noćnih klubova, a rad ugostiteljskih objekata se ograničava.

Zabranjene su ekskurzije, kao i proslave rođendana, dok se boravak u kućama i stanovima preporučuje samo članovima domaćinstva.

Navela je da vlada i dalje razmatra razmatra mogućnost da se od 1. decembra uvede obaveza posedovanja Nacionalne digitalne kovid potvrde za kompletnu javnu upravu – zdravstvo, prosvetu, Upravu policije i Vojsku, rekla je Borovinić-Bojović na konferenciji za novinare.

Najavila da će od 1. decembra kovid potvrda biti obavezna i za ulazak u javni prevoz, tržne centre, teretane, poslovne prostore i poslovne zgrade u kojima delatnost obavljaju više od tri privredna društva, odnosno preduzetnika i objekti površine preko hiljadu metara kvadratnih u kojima se trguje na malo neprehrambene robe.

indeksonline.rs/Tanjug