PARIZ – Francuska vlada u subotu uvodi novo telo čiji je cilj da preoblikuje islam u Francuskoj i oslobodi ga ekstremizma.

Telo Forum islama u Francuskoj sastavljeno od sveštenstva i gradjana, a uvodi ga ministarstvo unutrašnjih poslova kako bi pomoglo vodjenje najveće muslimanske zajednice u zapadnoj Evropi. koja broji pet miliona pripadnika.

Sve njene članove bira vlada i uključivaće imame, uticajne ličnosti iz civilnog društva, istaknute intelektualce i poslovne lidere tako da najmanje četvrtinu čine žene.

Forum islama zameniće Francuski savet muslimanske vere, grupu koju je 2003. osnovao bivši predsednik Nikola Sarkozi (Nicolas Sarkozy), tadašnji ministar unutrašnjih poslova.

Savet, koji je služio kao sagovornik izmedju vlade i verskih poglavara, raspušta vlada predsednika Emanuela Makrona (Emmanuel Macron) ovog meseca jer više ne ispunjava svoju ulogu u muslimanskoj zajednici i francuskom društvu.

Islam je druga religija u Francuskoj, bez jednog vodje, sa više zastupljenih slojeva, od umerenih do zajednica sa rigoroznim tumačenjem religije i potpuno radikalnih grupa.

Prošle godine je francuski parlament odobrio zakon za jačanje nadzora nad džamijama, školama i sportskim klubovima sa ciljem zaštite od radikalnih islamista i promovisanja prava žena.

Zakon, koji je izazvao zabrinutost u delovima muslimanskog sveta, korišćen je za zatvaranje više džamija i društvenih grupa.

indeksonline.rs/Tanjug