UJEDINJENE NACIJE – Predsednik Međunarodne federacije društava Crvenog krsta i Crvenog polumeseca (IFRC), Frančesko Roka, izjavio je danas da je brzo prihvatanje Ukrajinaca koji beže od ruske agresije, pokazalo “duple standarde” Evrope koja drugačije tretira izbeglice koje beže od nasilja u Africi, na Bliskom Istoku i u drugim delovima sveta.

“Ima duplih standarda. To je evidentno. Ne možemo da poreknemo to kada se radi o traženju zaštite”, rekao je Roka novinarima.

Roka je izjavio da smatra da nema nikakve razlike izmedju nekoga ko beži iz Donbasa ili od ekstremističke grupe Boko Haram u Nigeriji, te bi ;”oni koji beže od nasilja, oni koji traže zaštitu, trebalo bi da budu tretirani na isti način”.

Roka čija organizacija funkcioniše u 192 zemlje i ima oko 15 miliona volontera, ;naglasio je da je “moralni imperativ” pomoći ljudima da pobegnu od nasilja i nemira.

Istakao je da je “politički, javni i humanitarni odgovor na ukrajinsku krizu pokazao šta je moguće kada su na prvom mestu humanost i dostojanstvo, kada postoji globalna solidarnost”.

“Nadali smo se da će ukrajinska kriza biti prekretnica u evropskim migracionim politikama, ali, nažalost, to se nije dogodilo”, dodao je on jer ;Evropska unija i dalje ima različit pristup migracijama na granicama sa Ukrajinom i na granicama u Sredozemlju.

Iz Ukrajine je tokom ruske invazije od 24. februara izbeglo više od šest miliona ljudi, a Poljska je prihvatila najviše – oko 3,3 miliona.

S druge strane, naveo je Roka, izbeglice iz drugih delova sveta i dalje ginu i trpe nasilje u pokušaju da dodju do osnovnih socijalnih usluga.

Od 2014. godine više od 48.000 izbeglica je nestalo ili nastradalo u moru, putujući ka EU.

Oni koji uspeju da dodju do Italije, Grčke ili Španije budu smeštani u kampove gde dugo čekaju odluke o azilu koji zatraže.

“U Evropi postoji veliko srce i duša, jer je zajednica u Evropi širom raširenih ruku primila milione Ukrajinaca za nekoliko dana. Dakle, lažu o pretnji koja dolazi sa Sredozemnog mora, kada je reč o nekoliko hiljada ljudi”, rekao je predsednik IFRC i dodao da etničko i nacionalno poreklo ne treba da odlučujuo spasavanju života.

indeksonline.rs/Beta