PODGORICA – Crna Gora je pooštrila mere na suzbijanju pandemije korona virusa nakon što je posljednjih dana došlo do povećanog broja noovobolelih i hospitalizovanih.

“Pooštrene mere podrazumevaju obavezno nošenje zaštitnih maski u svim ustanovama javne uprave i objektima od vitalnog značaja – u prodavnicama prehrambene robe, apotekama i benzinskim stanicama, kao i u zatvorenim delovima aerodroma, železničkim i autobuskim stanicama, naveo je direktor Instituta za javno zdravlje Igor Galić na konferenciji za medije povodom epidemiološke situacije u zemlji izazvane pandemijom korona virusa.

On je istakao da ukoliko ove mere ne doprinesu poboljšanju aktuelne epidemiološke situacije i nastavi se trend rasta broja obolelih, hospitalizacije i umiranja kovid pozitivnih pacijenata sledi mera obaveznog nošenja maski u svim zatvorenim prostorima.

Galić je pozvao osobe koje nisu vakcinisane da to učine, a ukoliko jesu da prime svoju treću ili četvrtu buster dozu najmanje tri meseca nakon kompletne vakcinacije ili prirodne infekcije. To se naročito odnosi na rizične grupe, a to su osobe starije od 65. godina, imunokompromitovane osobe ili osobe sa hroničnim bolestima.

Precizirao je da su od ukupnog broja preminulih, od kada je započeta imunizacija, 72 odsto bile nevakcinisane osobe.

“Od 12. jula umrlo je 13 osoba, od kojih je petoro bilo vakcinisano, a osam nije. Od pet vakcinisanih osoba nijedna se ne tretira kao imunizovana, jer je svima isteklo više od šest meseci od poslednje doze”, naveo je Galić.

Prosečna starost vakcinisanih osoba bila je 75 godina, a nevakcinisanih 71 godina.

U Crnoj Gori trenutno je aktivno 6.398 slučajeva koronavirusa.

Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Elvis Omeragić kazao je da je aktuelna mutacija koronavirusa značajno zaraznija, ali je i manje patogena.

“Očekivanja su da će trend rasta novozaraženih biti visok u narednom periodu, virus je zarazniji, ali su simptomi lakši i kliničke slike blaže. Ovakva situacija je zabeležena i u regionu kao i mnogim evropskim zemljma, posebno u onim koje su turistička destinacija”, naveo je Omeragić.

Beta