BEOGRAD – Vojska Srbije je u prethodnih 15 dana pružila pomoć lokalnim samoupravama i meštanima Blaca, Ljubovije, Prokuplja, Prijepolja, Sjenice i Kuršumlije u najrazličitijim situacijama i odazvala se svuda gde je pomoć bila potrebna, izjavio je danas ministar odbrane Nebojša Stefanović i zahvalio pripadnicima što neumorno čuvaju Srbiju.

“Uz svoje redovne zadatke, uvek i svuda na raspolaganju su našem narodu. Oni su i slika i prilika vredne i pristojne Srbije kakvu gradimo, ništa im nije teško, ne žale se ni na visoke temperature, nepristupačnost terena, niti pitaju koliko je zahtevan neki zadatak”, poručio je Stefanović, saopštilo Ministarstvo odbrane.

On je izrazio uverenje da je svako ulaganje u njihovu opremu, obuke i veća primanja isplativa investicija u mir i prosperitet Srbije.

Stefanović je rekao da u ovom trenutku inžinjerijska radna grupa iz sastava Treće brigade Kopnene vojske privodi kraju radove, koji su započeli početkom meseca.

Radovi se odnose na uređenje korita reke Jošanice u opštini Blace, u cilju povećanja propusne moći rečnog korita i zaštite priobalnog pojasa od izlivanja vode u slučaju nastanka bujičnih poplava.

Uz upotrebu savremenih inžinjerijskih mašina, kako se navodi, pripadnici Vojske Srbije uklanjaju nabujalu vegetaciju, naslage zemlje i drugi deponovani materijal iz rečnog korita.

Inžinjerci Treće brigade Kopnene vojske prethodno su bili angažovani na sličnom zadatku u Kuršumliji, gde su radili na uređenju korita reka Toplice i Kosanice, takođe, u cilju preventivnog delovanja na zaštiti od poplava.

Na brdu Hisar u Prokuplju nedavno su postavili most preko arheoloških iskopina radi obezbeđenja uslova za nastavak radova na uređenju te lokacije.

Ministarstvo navodi da je reč o teškom mehanizovanom mostu, dužine 20 metara i nosivosti do 40 tona, kojim će moći da saobraćaju teške građevinske mašine angažovane na asfaltiranju saobraćajnica do tog brda, na kom se nalaze ostaci srednjovekovne tvrđave.

U prethodnim nedeljama pripadnici Vojske Srbije obezbedili su meštanima sela pogođenih sušom u okolini Ljubovije, Prijepolja i na Pešterskoj visoravni, pijaću vodu za domaćinstva i napajanje stoke.

Inžinjerijska radna grupa na Pešteru vršila je i radove na iskopavanju novih i uređenju i čišćenju postojećih pojila za stoku.

“Naši momci i devojke pokazali su i u prethodnih 15-tak dana, baš kao i nebrojeno puta u prethodnom periodu, da su uvek spremni da pruže pomoć gde god to zatreba i još jednom potvrdili da je ogromno poverenje koje naš narod ima u svoju vojsku zasluženo velikim i predanim radom”, rekao je Stefanović.

indeksonline.rs/Tanjug