ZAGREB – Dalmatinska jagnjetina je dobila evropsku zaštićenu oznaku izvornosti, čime je taj naziv proizvoda upisan u registar zaštićenih oznaka izvornosti i zaštićenih oznaka zemljopisnog porekla i zaštićen je na području cele Evropske unije, saopšteno je iz Ministarstva poljoprivrede Hrvatske.

Postupak zaštite naziva pokrenulo je Udruženje uzgajivača ovaca i koza Dalmacije, koja je Ministarstvu poljoprivrede podnela zahtev za zaštitu oznake izvornosti pod nazivom Dalmatinska jagnjetina.

Dalmatinska jagnjetina je meso jagnjadi hrvatske izvorne pasmine ovce, dalmatinske pramenke, koja su ojagnjena, uzgajana i zaklana isključivo na području Dalmacije. Za proizvodnju dalmatinske jagnjetine klanje se obavlja u dobi od 70 do 130 dana, kad dostižu telesnu masu od 15 do 28 kilograma. Dalmatinska jagnjetina nosi ime po uzgojnom području dalmatinske pramenke, Dalmaciji, ali i sam naziv Dalmacija potiče od ilirske reči za ovcu, dalma ili delma, piše Hina.

Inače, Hrvatska sada ima 40 poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda čiji je naziv registrovan u Evropskoj uniji kao zaštićena oznaka izvornosti ili zaštićena oznaka zemljopisnog porekla.

EU znak zaštićene oznake izvornosti, odnosno zaštićene oznake zemljopisnog porekla koji se nalazi na ambalaži, potrošaču garantuje kupovinu autentičnog proizvoda.