ZAGREB – Odluka gradonačelnika Pule Filipa Zoričića da zabrani održavanje koncerta narodne muzike u tom gradu i dalje je tema hrvatskih medija, posebno nakon što su organizatori predali tužbu i zahtevaju donošenje privremene mere.

To je bila tema i sinoćnje emisije Otvoreni studio na HRT-u, u kojoj su učestvovali gradonačelnink Zoričić, Srđan Simić, advokat organizatora koncerta, Zoran Škugor, muzički producent, Vedran Strukar, stručnjak za odnose s javnošću u muzičkoj instrustriji i Ivan Dečak, muzičar.

Gradonačelnik Zoričić je rekao da ostaje pri odluci o ozabrani koncerta narodne muzike i da je njegovo, kako kaže, da brine o kulturnoj politici grada i javnom interesu.

Održavanje koncerta je bilo najavljeno u pulskoj dvorani “Mate Parlov” što, prema njegovim rečima, daje još veći značaj. “Moje je da promišljam o tome što će se događati u javnom prostoru. Mislim da takav izričaj nije prihvatljiv na našem prostoru, u našem gradu”, istrajan je gradonačelnik Zoričić.

Ironično je primetio da orgagnizatoru koncerta Hiljadarka neće naplatiti to što im je, kako kaže, pomogao da ljudi čuju za njihovu agenciju.

Advokat organizatora koncerta u Puli Srđan Simić potvrdio je da će epilog ovog slučaja završiti na sudu i da supodneli tužbu Trgovačkom sudu u Pazinu protiv Pula Sporta, trgovačkog društva u vlasništvu grada koja upravlja dvoranom “Mate Parlov”.

“S obzirom na to da smo s njima imali valjan potpisan ugovor, tužili smo ih da se utvrdi da ugovor nije raskinut”, rekao je advokat i dodao da je zatražena privremena mera kojom će Pula Sportu biti naložena predaja u posed nekretnine za potrebe održavanja koncerta.

Ročište je za devet dana, a advokat kaže da se nada da će koncert ipak biti održan.

“Čekamo odluku suda, moje je da se bavim politikom, a ne da sudim”, rekao je, između ostalog gradonačelnik Zoričić, koji je zatražio i listing telefonskih poziva pošto je organizator, kako kaže, tvrdio da je bio pijan i da im je spovao “srpsku majku”, što je uznemirilo njegovu porodicu i prijatelje u Srbiji i u Puli.

Advokat Simić je potvrdio da su četiri svedoka čula, ali da organizatora ne zastupa u tom delu.

Frontmen grupe Vatra Ivan Dečak rekao je da zabrane nikada nisu donele ništa dobro. “Apsurdno je da ćemo mi potrošiti vreme ove emisije na raspravu oko jednog koncerta cajki. Ovo je nepotrebna reklama napravljena takvoj vrsti muzike”, kazao je Dečak.

Strukar, pak, smatra je ovo, kako je kazao, Zorčićev projekat kojim želi da dođe na nacionalnu medijsku scenu, te da je ovog napravio temu broj jedan u državi zbog svojih političkih ambicija.

“Vidi se da Zoričić puca na političku karijeru izvan Pule. Po meni je ovo isključivo njegov projekt kojim želi doći na nacionalnu medijsku scenu”, kazao je Strukar i podsetio da je Zoričić nedavno na pitanje da li želi da postane predsednik hrvatske odgovorio – “otom, potom”.

Strukar je kazao i da je Zorčić u gimnaziji skidao grbove i postavljao raspeća, a da je u intervjuu za zagrebačku N1 tv. rekao da jeste svašta rekao organizatoru, ali da nije bio pitan.

Kada su ga pitali da je tu vrstu muzike nazvao “srpskim smećem”, podsetio je Strukar, Zoričić je rekao da se svašta reklo u afektu i izbegao da odgovori na pitanje.

Muzički producent Zoran Škugor rekao je da je protiv svih zabrana.