PRIŠTINA – Specijalni izaslanik Evropske unije Miroslav Lajčak izjavio je danas da je sa premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem imao važne i korisne razgovore o narednim koracima u dijalogu Begrada i Prištine i za ponedeljak najavio sastanak glavnih pregovarača u Briselu.

“Iste razgovore ću imati sutra u Beogradu i sastaću se sa dvojicom glavnih pregovarača, gospodinom (Besnikom) Bislimijem i gospodinom (Petrom) Petkovićem, u ponedeljak u Briselu. Veoma je važno da imamo jasnoću. Imamo sporazum, imamo aneks, tako da moramo da imamo jasno razumevanje“, rekao je Lajčak u Prištini.

Upitan da li bi situacija na severu Kosova mogla zaoštriti, posle polaganja zakletve albanskih gradonačelnika u četiri opštine sa srpskom većinom, on je rekao da postoje dva puta napred: normalizacija ili konfrontacija, i da ovo drugo nije nikome u interesu.

“Možemo da imamo samo normalizaciju ili konfrontaciju, a mi svakako želimo da se fokusiramo na normalizaciju, zato želimo da izbegnemo bilo kakvu eskalaciju ili bilo kakvu konfrontaciju. To nije ni u čijem interesu”, istakao je Lajčak.

On je dodao da će po podne otići na sever Kosova kako bi se “upoznao sa situacijom” i izrazio nadu da će doći do političkog rešenja koje će omogućiti “potpuni fokus na normalizaciju i implementaciju”.

Pre odlaska na sever KiM, Lajčak kaže da će razgovarati i sa gradonačelnikom Južne Mitrovice, kako bi čuo njegovu perspektivu situacije.

Lajčak je kazao da je sa Kurtijem razgovarao i o Statutu Zajednice srpskih opština.

“Za Evropsku uniju je prihvatljivo ono što je zasnovano na normama Evropske unije i vrednostima EU i što je u skladu sa postojećim modelima EU. Rekli smo to na samom početku. Mislim da sam sasvim jasan“, istakao je Lajčak.

Specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine nije želeo da komentariše odluku prištinskih vlasti o eksproprijaciji zemljišta Srba u Leposaviću i Zubinom Potoku.

“Ne želim da ulazim u detalje razgovora… Nastaviću ove razgovore u Beogradu i ne želim da šaljem nikakve javne poruke u ovom trenutku”, odgovorio je on na pitanje novinara.

indeksonline.rs/Tanjug