MOSKVA – Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov ocenio je danas izjave predsednika SAD Džozefa Bajdena i njegovog ukrajinskog kolege Vladimira Zelenskog o nuklearnoj pretnji koja navodno dolazi iz Rusije “turbulentnim tokom svesti”, koje ne vredi komentarisati.

“Teško mi je da komentarišem ono što je predsednik SAD govorio u poslednje vreme, kao i drugim posmatračima koji se pitaju kako da sve to protumače. Ne bih davao preveliku težinu verbalnim eskapadama koje u suštini nemaju osnova”, rekao je Lavrov u intervjuu za TV program “Moskva.Kremlj.Putin”, prema odlomku objavljenom na Telegram kanalu novinara Pavla Zarubinsa, preneo je TAŠ.

Lavrov je izjave Zelenskog nazvao “još turbulentnijim tokom svesti”.

“Nemam medicinsko iskustvo. Šefica Evropske komisije Ursula fon der Lajen ima diplomu medicine. Ne mogu biti odgovoran za psihičko stanje ljudi koji svakodnevno dokazuju svoju neadekvatnost”, kazao je Lavrov.

Predsednik SAD Džozef Bajden izjavio je ove nedelje da smatra realnom pretnjom upotrebu ruskog taktičkog nuklearnog oružja, dok je Zelenski u intervjuu za Bi-Bi-Si rekao da će svet pronaći način da ruskom lideru Vladimiru Putinu oduzme život ako ne prestane da preti nuklearnim oružjem, prenela je agencija RIA Novosti.

Putin je ranije naglasio da se nuklearno oružje gradi da bi se osigurala bezbednost Rusije u najširem smislu te reči, ali da nema potrebe da se koristi.

Tanjug