BEOGRAD – Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je danas povodom završetka pobune Vagnera u Rusiji da Republika Srbija kao ozbiljna država nikada ni u jednoj zemlji neće podržati puč, kao ni u Rusiji.

“Jer to znači prevrat vojnim sredstvima oružanim putem i korišćenjem vojske. To je nešto što se podrazumeva, nismo podržali to ni u Turskoj, ni u Rusiji, i ne bismo podržali ni u Americi, niti u bilo kojoj drugoj zemlji. To su stvari koje ne možete da dozvolite”, rekao je Vučić gostujući na Pinku.

Istakao je da se vlast menja na izborima voljom građana jasno iskazanom, a ne drugačije.

“Ovo nije događaj koji neće ostaviti posledice i po stanje na bojištu u Ukrajini i na unutrašnje političko stanje, naprotiv, uveren sam za razliku od većine drugih koji kažu – tresla se gora, rodio se miš, da će ovo imati dubinske i teške posledice”, rekao je Vučić.

Predsednik Vladimir Putin juče govorio o Prvom svetskom ratu, a Vučić kaže da Rusija nije defakto izgubila na istočnom fonrtu u Prvom svetskom ratu, ali da su delovale strane službe iznutra koje su razbile jedinstvo i da je bila sve slabija ruska ekonomija koja nije mogla da pokrije ratnu mašineru.

I nemiri u zemlji doveli su da se preokrenu stvari na istočnom frontu i izbije čuvena Oktobarska revolucija, koja Rusiji donosi decenije propadanja i nesreće i uništavanje svega što je pravoslavno, ali i decenije uništavanja ekonomije i vraćanja više feudalnim principima, naveo je Vučić.

Ističe da je postojala velika opasnost da se to i juče dogodi i da sa sigurnošću zna da su u tome učestovali spolja, iako ne može da kaže ko, ali da ne treba imati bilo kakve sumnje u to da su učestvovali spolja.

Vučić je napomenuo da su dubinska istraživanja u Rusiji pokazala da tamo ima 30 odsto onih koji žele revolucionarne promene iz raznih razloga, zatim svega 12 odsto je apsolutno zaodovoljno specijalnim ratom ili ratom, dok 49 odsto racionalnih ljudi kažu da su realtivno zadovoljni, koji razumeju da Rusija ne može sama da pobedi kolektivni zapad koji pomaže ukrajinsku borbu.

“Koji razumeju da to nije lako i da Rusija sa svojim relativno malim ekonomskim kapacitetima, tek nešto većim od Italije i to zahvaljujući energetskim izvorima, to ipak izdržava i uspeva da se bori i da izdrži i ofanzive pri tome”, naveo je Vučić.

Dodao je da se vidi da je neko pronašao najbolju moguću nišu za napad na predsednika Putina, ali vrlo lukavo, ne govoreći nikada da napada Putina.

Kao i ovde što jedan tajkun ne ume da napravi tu nišu u kojoj bi odredio neke druge mete – “istovremeno gađajući Vučića u trbuh”.

“To znač da kod nas te strane službe, iako su uvek umešane u bezbroj stvari, nisu donele konačnu odluku, jer bi neke ljude koji ništa ne znaju, nečemu naučili. Ali u Rusiji su to znali precizno, pa rekli imamo korumpirane ljude na tim i tim mestima, što je sve dobrim delom tačno. A da li je to razlog da napadnete svoju zemlju i zabijete joj nož u leđa u natežem trenutku – nije, ali ste to uradili, jer ste bili pomognuti od mnogih koji su imali velika očekivanja i zato što ste verovali da to možete da uradite i verovali do kraja da se Putin lično neće umešati”, naveo je Vučić.

Istakao je da je Putin svojom ličnom izjavom i oštrim i snažnim stavom to lično zaustavio.

Vučić je dodao da nije tačno da se sve završilo bez krvi, jer se završilo uz mnogo krvi i srušenih helikoptera ruske vojske, pošto im u poslednjih sedam dana Ukrajinci toliko helkoptera – sedam koliko su Rusi juče srusili, a koje su veoma vredne.

Sve je završeno zahvaljujući oštroj i snažnoj rekaciji Putina, naglasio je Vučić.

Ovo će imati velike posledice, ali sada nije laka pozicija ruskog Ministarstva odbrane i sada će Putin imati posebno težak zadatak – da podigne motivaciju za svoju vojsku i vrati poverenje kod velikog broja Vagnerovaih pripadnika, napomenuo je Vučić.

Dodao je da je najveća greška bila što je ruska država dala ogromnu moć Vagneru – 3.000 tenkova , 10 aviona, 150 helikoptera i svu silu ovoga sveta.

Na pitanje kako bi se u slučaju Putina i njegove pozicije manifestovalo na Srbiju, Republiku Srpsku, Vučić je rekao da bi mogao da govori o tome, al ida će pokušati da to izbegne.

Važno je da imate celinu slike, a ne navijački pristup, a međunarodni odnosi nisu kao kada se navija za Zvezdu i Partizan, mi imamo jednu Srbiju, poručio je Vučić.