BEOGRAD – Komemoracija poznatom filmskom scenaristi i reditelju Srđanu Koljeviću održana je danas u Jugoslovenskoj kinoteci pred velikim brojem kolega iz sveta sedme umetnosti, gde su svi istakli da je bio “nenametljiv, tih, povučen i skroman umetnik”.

Istaknuti autor, profesor na Fakultetu dramskih umetnosti, Srđan Koljević preminuo je 8. jula u 56. godini, posle duge i teške bolesti.

Reditelj i producent Srdan Golubović je na komemoraciji istakao da mu je veoma teško da govori objektivno o Koljeviću koji mu je bio veliki prijatelj i saradnik na važnim filmovima.

“Bio je jedno vreme tokom devedesetih godina jedan od retkih koji je mogao da živi samo od pisanja filmskih scenarija. U srpsku kinematografiju je ušao preko filma ‘Kaži zašto me ostavi’ koji je radio sa svojim prijateljem Olegom Novkovićem. Njegovi junaci su uvek bili sasvim obični ljudi, kakav je bio i on, tih, nenametljiv, topao. Režirao sam dva filma po njegovim scenarijima, i na trećem sam bio producent, a on reditelj”, naveo je Golubović, koji je realizovao poznate projekte “Klopka” i “Krugovi” i producirao drugi Koljevićev rediteljski film “Žena sa slomljenim nosom”.

Golubović je ocenio da je Koljević uvek imao u sebi suptilnu ironiju i neizmernu toplinu, a da je bio odmeren i neprikosnoven kao mentor, profesor na FDU, posebno usmeren i posvećen pedagoškom radu.

Glumica Aleksandra Balmazović, koja se proslavila u Koljevićevom rediteljskom debiju “Sivi kamion crvene boje”, rekla je da je imala privilegiju da glumi u tom filmu.

“Pamtim Srđanovu toplinu, šešir, duboki osmeh ispod šešira, jarko vesele boje. Ostavljaš svet kojem si dodao svoje boje. Umetnost je izgubila taj 21 gram tvojim odlaskom”, naglasila je Balmazović i primetila da su njegovi likovi u scenarijima uvek bili hrabri, radoznali, otkačeni.

Režiser i scenarista Stefan Arsenijević sarađivao je sa Koljevićem na svom prvom dugometražnom igranom filmu “Ljubav i drugi zločini”.

“Uvek me je ohrabrivao, podržavao, vodio kroz proces nastanka. Za mene je on jedan od najboljih scenarista i reditelja sa naših prostora, ostavio je mnogo dublji trag u srpskoj i regionalnoj kinematografiji nego što mislimo”, rekao je Arsenijević.

Dramski pisac i scenarista Milena Marković poslala je pismo o Koljeviću, koje je pročitao glumac Nikola Rakočević, glavni glumac u njegovom filmu “Branio sam Mladu Bosnu” i u kome je zapisala da je “otišao naš voljeni kolega, tih, nenametljiv, pitom, blag, takođe uticajan, ali da nikada nije koristio svoj uticaj”.

Scenarista i reditelj Srđan Koljević (1966-2023) preminuo je 8. jula nakon duge i teške bolesti. Bio je jedan od najnagrađivanijih scenarista u Srbiji i regionu i višestruki dobitnik priznanja za stvaralaštvo u oblasti filmskog scenarija.

Sahrana scenariste i reditelja Srđana Koljevića biće održana u četvrtak u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu.