Delegacija SDP Srbije, koju je predvodio predsednik stranke Rasim Ljajić, položila je danas venac na spomenik narodnom heroju Žikici Jovanoviću Špancu u Beloj Crkvi kod Krupnja, povodom obeležavnaja 7. jula – Dana ustanka u Srbiji u Drugom svetskom ratu.

“Antifašizam je jedna od ključnih vrednosti, na kojoj je bazirana politika SDP Srbije” – naveli su iz te stranke.

Pošto se više ne slavi kao državni praznik, ovaj datum danas obeležavaju uglavnom predstavnici Saveza udruženja boraca narodnoslobodilačkog rata Srbije (SUBNOR), SDP Srbije i lokalnih vlasti.

Ko je Žikica Jovanović Španac?

Rođen je u Valjevu 1914. Po završetku srednje škole upisuje studije jugoslovenske književnosti na Filozofskom fakultetu u Beogradu. U to vreme radio je kao novinar Politike, odakle je izbačen 1936.

U 21. godini priključio se tada ilegalnoj Komunističkoj partiji Jugoslavije. Već sledeće godine je, kao dobrovoljac, otišao da se pridruži borcima u Španskom građanskom ratu – otud mu nadimak Španac.

„Majko, ja nisam mogao ostati slep i gluv za bolove i dozive čovečanstva. Ja to nisam mogao. Ja volim čoveka. Ti si mi udahnula tu ljubav. Razumi to i, molim te, oprosti mi što sam ti naneo bol. Tebi i ocu…”, citira SUBNOR Jovanovićevo pismo majci.

Vratio se u Jugoslaviju pre izbijanja rata i učestvovao u demonstracijama protiv potpisivanja Trojnog pakta.
Iako se decenijama govorilo o „prvoj ustaničkoj puški“, Žikica je koristio pištolj.

„Nosio je dva pištolja na bokovima, kao i svi komesari iz španskog rata“, navodi se u biografiji.

indeksonline.rs