SOČI – Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je danas da je srpski narod moguće uništiti, “ali ga je nemoguće slomiti”.

“Mnogo puta sam čuo: ‘Moramo da izvršimo pritisak na njih, to je slaba karika’. Takva je filozofija. Zašto tačno treba srušiti Srbe? Da budem iskren, ne znam. Štaviše, u otvorenim razgovorima sa pojedinim liderima dok smo još bili u normalnim odnosima, rekli su mi: ‘Moramo da pojačamo pritisak’. Pitao sam zašto i nije bilo odgovora. Upravo tako, ustalila se takva filozofija, paradigma, treba da odlučimo ovako – da dodamo pritisak“, rekao je Putin na Valdajskom forumu govoreći o politici Zapada prema Srbiji, prenosi RIA Novosti.

„Ali Srbi nisu takav narod, nije takva istorija, drugačija je kultura. Možda ću reći tešku stvar: Njih je moguće uništiti, ali ih je nemoguće slomiti i potčiniti. Zapad ovo ne razume. Ali nadam se da će pre ili kasnije doći do razumevanja ove komponente i u evropskoj i u globalnoj politici uopšte – doći će do shvatanja da je ipak konstruktivnije da pregovaraju umesto da pokušavaju da izvrše pritisak na njih“, primetio je Putin.

indeksonline.rs/Tanjug