Povodom ponovnog neprimjerenog i nedopustivog božićnog veselja u Priboju, na kojem se pjevalo: „Božić je, pucaj u džamije“, Mešihat Islamske zajednice u Srbiji izražava zabrinutost, najoštriju osudu i poziva Bošnjake na uzdržanost, a državne organe – policiju i tužilaštvo da hitno reaguju i sankcionišu izgrednike i naručioce kako bi se očuvali tradicionalno dobri susjedski odnosi, harmonija i suživot u ovom gradu.

Razlog više za zabrinutost jeste činjenica da ponovno pozivanje na pucanje u džamije dolazi nakon ubistva Bošnjaka Ervina Ć. od strane policijskog službenika Igora A., koje se desilo u maju 2023. godine, sličnog pjevanja prilikom dočeka Božića 2022. godine, ali i veselja početkom iste godine, kada se značajan broj policijskih službenika veselio uz pjesme koje veličaju ratne zločince, genocid i pozivaju na mržnju prema Bošnjacima muslimanima.

Ovom prilikom Mešihat proziva Tužilaštvo u Užicu, koje je odbilo tužbu protiv osobe koja je pjevala istu pjesmu 2022. godine, zbog „nedostatka dokaza“, a oni su bili više nego jasni, te nije adekvatno sankcionisalo one koji su tada izazivali nacionalnu, rasnu i vjersku mržnju i netrpeljivost, čime je ohrabrilo da i drugi ponovo mogu glasno, horski, pjevati istu pjesmu, jer računaju da Tužilaštvo u Užicu neće moći utvrditi ko je pjevao, te će time opet izostati adekvatna kazna.

Mešihat Islamske zajednice poziva državne organe da se hitno uključe u rješavanje spomenutih problema u Priboju i prate tok započetih procesa koji se vode pred Tužilaštvom u Užicu, kako bi sačuvali povjerenje Bošnjaka, a predstavnike Srpske pravoslavne crkve u Priboju i čelnike Mileševske eparhije da osude one koji najradosniji kršćanski praznik – praznik mira, slave uz pjesme koje veličaju zločin i pozivaju na pucanje u džamije, što je u potpunoj suprotnosti sa prirodom ovog praznika i poslanicom poglavara SPC upućenoj vjernicima tim povodom.