ZAGREB – Opšti utisak anketiranih građana Hrvatske u kom pravcu se kreće država i dalje je mahom negativan, jer tako misli 70 posto građana, pokazalo je poslednje istraživanje Crobarometra prema kojem 21 odsto kaže da Hrvatska ide u dobrom smeru, a odgovor ne znak čak 10 odsto anketiranih.

Kako piše hrvatski portal Dnevnik, ni podrška svemu što radi Vlada nije visoka, jer njen rad ne podržava 65 posto ispitanih, podržava je 26 posto, dok je onih koji nemaju stav devet odsto.

Iako o radu predsednika države Zorana Milanovića negativno mišljenje o njegovom radu ima čak 53 posto anketiranih, njega kao pozitivca vidi 38 posto ispitanih. Sledi Ivan Penava s 33, a Dalija Orešković i Andrej Plenković dele zajedničku poziciju s 32 posto pozitivnog doživljaja.

Na vrhu liste negativaca je i ovoga meseca poslanik i lider Samostalne demokratske srpske stranke (SDS S) Milorad Pupovac, a sledi premijer i lider HDZ Andrej Plenković, koji kod čak 60 posto ispitanih izaziva negativne asocijacije. Treći je Gordan Jandroković, koji negativne reakcije izaziva kod 55 odsto anketiranih.

Prema istim podacima, HDZ je i dalje uverljivo na prvom mestu s podrškom 29 posto anketiranih, što je blagi rast u odnosu na prethodni mesec.

Sledi najuticajnija opoziciona SDP, koja takođe pozitivan trend sa 13,5 posto podrške.

Treće mesto drži opozicioni Domovinski pokret Domovinski pokret sa 7,6 posto podrške, ali i negativnim trendom u odnosu na prethodni mesec. Pokret Možemo! i Most deli jedna decimala i kreću se oko 6,7, odnosno 6,6 posto podrške.

Sve ostale stranke imaju podršku daleko ispod cenzusa od pet odsto, mada neodlučnih, koji planiraju da izađu na parlamentarne izbore ove godine, prelazi 18 odsto, piše hrvatski portal Dnevnik.

Na izbore bi, ako bi oni bili održani u ovom trenutku, verovatno ili sigurno izašlo 68 posto ispitanika, na izbore ne bi izašlo 27 posto anketiranih, a ne zna njih pet posto.

indeksonline.rs/Tanjug