VAŠINGTON – Ukrajinska vojska koristila je raketu “Patriot” kada je ciljala ruski avion Iljušin-76, a moguće je da nije znala da su se u avionu navodno nalazili ukrajinski ratni zarobljenici, tvrde neimenovani zvaničnici SAD.

Američki zvaničnici javno neće komentarisati šta je oborilo avion, iako su neki od njih, koji su govorili pod uslovom da ostanu anonimni, rekli da su izveštaji o upotrebi rakete “Patriot” tačni, javlja Njujork tajms.

Američki list naglašava da nije jasno ko se nalazio u oborenom avionu, dok Rusija tvrdi da su 65 ukrajinskih zatvorenika i tri ruska oficira poginula u incidentu.

Zvaničnici SAD nisu potvrdili identitete putnika, ali su rekli da se čini verovatnim da su barem neki od njih bili ukrajinski zatvorenici i zajedno s ukrajinskim kolegama, tvrde da je Rusija možda preuveličala broj smrtnih slučajeva.

“Patriot” je odbrambeni sistem, koji se obično koristi za zaštitu lokacije, a ne za obaranje aviona.

Evropski partneri su obezbedili Ukrajini presretač “Patriot” koji je 24. januara pogodio ruski teretni avion Iljušin-76, prema američkim zvaničnicima obaveštenim o incidentu.

Prema ruskom Ministarstvu odbrane, za obaranje aviona odgovorna je Ukrajina, a Kijev je znao za predstojeći transport zarobljenika jer je razmena trebalo da se obavi na dan leta.

Ukrajinski mediji su prvo objavili da su Il-76 oborile Oružane snage Ukrajine, ali su potom ove informacije izbrisali sa svojih sajtova, kako Ministarstvo odbrane Ukrajine nije potvrdilo umešanost snaga te zemlje u obaranje aviona.

Rusija je prethodno zahtevala od SAD da osude obaranje aviona, a zatim je sednici Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija u utorak optužila Vašington da je “direktni saučesnik” u
rušenju Il-76 iznad Belgorodske oblasti.

Indeksonline/Tanjug