MARSEJ – Francuski predsednik Emanuel Makron iznenada je posetio Marsej danas nakon hapšenja pet pripadnika klanova Ioda i DZ, zaraćenih oko trgovine drogom.

Oni su uhapšeni u akciji francuske policije za suzbijanje trgovine droge i tom prilikom kod njih je pronađeno 4,2 kilograma ulja kanabisa, 205 grama kokaina i poluautomatski pištolj, prenosi BFM Marsej.

“Zaplenjena droga je bila namenjena snabdevanju dilerima narkotika”, navela je policija Marseja, a četvoro od uhapšenih se sumnjiče za trgovinu ljudima.

Pored Makrona, Marsej su posetili i ministar unutrašnjih poslova Žerar Darmanen, ministar pravde Erik Dupon-Moreti i državna sekretarka Sabrina Ažresti-Rubaš.

Makron je 2021. godine izneo veliki plan za poboljšanje stanja u Marseju, gde je prisutna ogromna količina trgovine narkoticima i visok broj “narkocida”, odnosno ubistava zbog droge.

Taj Makronov veliki plan za Marsej, koji uključuje pet milijardi evra pomoći izdvojenih za izgradnju škola, povećanje bezbednosti, poboljšanje transporta, nije dao mnogo rezultata za sada, a kritikovan je i od strane Revizorskog suda i leve populističke partije LFI zbog nedostatka transparentnosti i usklađenosti sa potrebama građana.

indeksonline.rs/Tanjug